Exkluzivně: živě vysílaná rozhlasová hra se vrací po 70 letech do éteru. Sledujte Sherlocka online

Pro milovníky rozhlasových her přichystala stanice Dvojka mimořádnou exkluzivitu. Léto s Sherlockem se rozhodla uzavřít nově natočeným holmesovským příběhem, jehož inscenace vznikla jako v počátečních časech rozhlasu – odvysíláním v přímém přenosu. Záznam živého vysílání si můžete pustit na videu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha / Baker Street 221B (Aktualizováno: 20:50 17. 9. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po téměř 70 letech se do vysílání Českého rozhlasu vrací rozhlasová hra v přímém přenosu. Naposledy se takto vysílala v roce 1948. Druhý program nabízí dramatizaci povídky Arthura Conana Doyla Sherlock Holmes ve státních službách.

Tento unikátní experiment zároveň uzavře velký letní projekt Léto s Sherlockem. Retro spojení snad nejklasičtější detektivky a dřevního způsobu natáčení se zdá velmi inspirativní. 

Ruchaři na scéně

„V přímém přenosu vytvoříme ve vinohradském Studiu 2 s pomocí ruchařů i přítomných diváků ulice Londýna, byt v Baker Street i restauraci, kde se Sherlock schází s doktorem Watsonem. Při odhalování vraha budeme přelézat zdi, rozbíjet okna i páčit pokladny,“ slibuje režisér inscenace Vít Vencl.

SHERLOCK HOLMES VE STÁTNÍCH SLUŽBÁCH

Účinkují: Jan Hájek, Pavel Batěk, Marika Procházková, Lukáš Příkazký, Jana Boušková, Tomáš Pavelka, Ladislav Hampl, Jiří Hána a Hanuš Bor 
Napsal: Arthur Conan Doyle 
Přeložila: Eva Kondrysová 
Dramatizace: Martin Velíšek 
Dramaturgie: Kateřina Rathouská 
Režie: Vít Vencl 
Premiéra 17. 9. 2017 od 20:00 živě.

„Všechno vytvoříme ve studiu jako v první polovině minulého století. Ve studiu se objeví dřevěné schody i dveře, které skřípaly v Českém rozhlase před desítkami let. Přivezeme písek i štěrk, abychom mohli být u každého kroku našich detektivů. Smyčcové kvarteto, posazené po boku herců, bude doprovázet jejich pátrání živou hudbou.“ 

Kritéria pro výběr povídky byla jasná: měl by to být dosud nerealizovaný příběh a měl by dát dostatek příležitostí ke zvukovému vyprávění. Volba padla na povídku Bruce-Partingtonovy dokumenty (The Adventure of the Bruce-Partington Plans). 

Je až s podivem, že dosud ušla zájmu rozhlasových tvůrců. Mezi lety 1965 a 1988 byla totiž několikrát adaptována pro TV a film a v roce 1994 se samozřejmě stala součástí kompletního zpracování příběhů slavného detektiva neméně věhlasnou BBC. Český rozhlas svou adaptaci Doylovy povídky uvede pod názvem Sherlock Holmes ve státních službách.

Paní Hudsonová nebude chybět

Děj se odehrává se v roce 1895 a Holmes v ní skutečně řeší zakázku z těch nejvyšších míst. Tu mu zprostředkuje jeho bratr Mycroft Holmes. Doyle ho v příběhu pátrání po ukradených plánech ponorky přivedl na scénu počtvrté a naposledy. Vystupuje zde také detektiv Lestrade. 

Naopak z kánonu holmesovských postav v původní povídce chybí paní Hudsonová. Dovolili jsme se zpronevěřit originálu a do domu na Baker Street jsme ji vrátili. Po odvysílání bude videozáznam hry dostupný na YouTube kanálu Dvojky.

Martin Velíšek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme