Festivaly odvedou na DPH víc, než dostanou v dotacích. Patří mezi ně Colours of Ostrava i Letní Letná

Řada českých festivalů čelí kvůli současnému legislativnímu nastavení tomu, že v platbách DPH odvede státu víc, než kolik od něj dostane zpět v podobě dotačních programů. V pondělí to řekla viceprezidentka České asociace festivalů Yvona Kreuzmannová. Asociace na problém dlouhodobě upozorňuje, koncem března plánuje zveřejnit finanční analýzu o ztrátách festivalů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Publikum na Colours of Ostrava 2018

Publikum na Colours of Ostrava 2018 (archivní foto) | Foto: Maxim Oweyssi | Zdroj: Český rozhlas

Podle Kreuzmannové festivaly odvádí na DPH často vysoké částky za řadu služeb jako například letenky, ubytování a propagaci. Mezi festivaly, které státu odvedou více peněz, než kolik dostanou zpět v dotacích, jmenovala například Colours of Ostrava a Letní Letná.

V Praze začal festival Jeden svět. Cenu Homo Homini převzala nikaragujská farmářka Ramírezová

Číst článek

„Požádali jsme každý festival, aby zkusil sečíst, kolik platí na DPH, respektive kdo platí srážkovou daň, kde se naopak neplatí kvůli dvojímu zdanění,“ řekla.

„Nedávno vznikl spor mezi ministerstvy kultury a financí, kde se dohadují o tom, zda může být umělec osvobozen od srážkové daně v momentě, kdy se daní v jeho zemi. Jsou kolem toho velké nejasnosti. Pokud započteme DPH a srážkovou daň a další věci, které platíme, skutečně u některých festivalů to dává víc, než kolik dostávají v dotacích od státu,“ dodala.

Asociace festivalů také upozorňuje na to, že některé festivaly musely kvůli současnému legislativnímu nastavení změnit svůj právní statut na s.r.o. Jako plátci DPH tak mohou část peněz od státu dostat zpět. Asociace pracuje na analýze, kterou zveřejní koncem března po valné hromadě. Analýzu plánuje použít ke zlepšení legislativy v oblasti financování festivalů.

Asociace sdružuje 13 významných festivalů živého umění napříč uměleckými žánry, jako jsou klasická hudba, alternativní hudba, jazz, world music, opera, tanec a nový cirkus. Mezi sdruženými festivaly jsou mimo jiné United Islands of Prague, Tanec Praha, Colour of Ostrava, Letní Letná nebo Moravský podzim. Česká asociace festivalů, která vznikla v roce 2015, se podílí na propagaci sdružených festivalů, zastupuje festivaly v jednáních s orgány státní správy a pomáhá se zdroji financování.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme