Po dvou letech pandemie se vrátí filmový festival Jeden svět. Tématem bude porušování lidských práv

V Plzni bude po dvou pandemických letech 22. až 27. března filmový festival Jeden svět, který upozorňuje na porušování lidských práv. Tématem dokumentů a diskusí bude také válka na Ukrajině. Třicet snímků diváci uvidí v prostorách centra kulturních a sociálních projektů Moving Station, v městské knihovně a na fakultě designu a umění, sdělil dramaturg festivalu Ondřej Helar.

Tento článek je více než rok starý.

Plzeň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tématem letošního festivalu Jeden svět budou Cesty svobody

Tématem letošního festivalu Jeden svět budou Cesty svobody | Zdroj: Jeden svět

Stav lidských práv ve světě se podle organizátorů stále zhoršuje. „Eskalace válečného konfliktu na Ukrajině, stále trvající autoritářský režim v Bělorusku, znovunastolená vojenská diktatura v Barmě, tlak a kriminalizace ruské opozice, ale i ohrožení nezávislého soudnictví v Polsku,“ řekl ředitel festivalu Ondřej Kamenický.

Podle něj to Jeden svět nemůže přehlížet, zvláště ne v roce, kdy organizace Člověk v tísni, která ho pořádá, slaví 30. výročí. Tématem letošního ročníku jsou Cesty svobody. „Napříč programem najdete příběhy lidí, kteří za svobodu a demokracii neúnavně bojují a dokazují, že aktivní odpor vůči bezpráví má smysl a nikdy nezmizí, ať se děje cokoliv,“ dodal.

Dalších 13 let recidivisty Reného a jiné cesty za svobodou. Jeden svět představil letošní program

Číst článek

Měsíc před začátkem festivalu oblékli bílé šály plzeňští andělé na plzeňské katedrále svatého Bartoloměje. Podle organizátorů si přejí splnění přání těch, kteří jsou utlačovaní, nemají rovná práva, vhodné pracovní podmínky nebo žijí v oblastech válečného konfliktu.

Každý den k nim přijdou desítky lidí a něco si přejí. Pro spoustu z nich je největším přáním právě svoboda a dodržování lidských práv. O to aktuálnější jsou teď v souvislosti s děním na Ukrajině," řekla koordinátorka Adéla Lachoutová.

Festival se 20. března propojí se světovým hnutím Trash Hero a spolu uklidí železniční stanici Jižní Předměstí v okolí centra Moving Station. Akce začne v 15.00 a po úklidu bude od 18.00 pokračovat projekcí filmu Na sever od slunce v Univerzitní kavárně Družba a následně diskusí se členy hnutí Trash Hero.

Zahájení festivalu bude 22. března v 17.30 s řadou hostů a filmem Platón z Belfastu o filozofické výchově chlapců v Belfastu. Jeden svět se odehraje 21. března až 3. dubna ve 25 městech ČR. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné ke zhlédnutí na platformě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme