Festival Paměti národa doplní výstava vraků aut z ukrajinských bojů. Doprovází je i příběhy majitelů

Debaty s pamětníky a dokumentaristy, ale taky koncerty a projekce filmů – to vše nabídne od čtvrtka třídenní Festival Paměti národa na ochozu Strahovského stadionu v Praze. Přímo před stadionem si pak zájemci budou moci prohlédnout netradiční výstavu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Máme tu autovraky, které jsme přivezli z předměstí Kyjeva, z Irpině, Buči, Hostomelu. Jsou to auta, která svědčí o tragédii války, o zločinech, kterých se ruští vojáci dopouštějí na Ukrajině,“ říká pro Radiožurnál Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum a vedoucí projektu Paměti národa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co nabízí Festival Paměti národa na ochozu Strahovského stadionu v Praze

Z vozidel zbývají už jen rezavá, ohořelá torza toho, co bývala moderní auta. Za každým z nich se skrývá dramatický příběh jedné rodiny, jejíž osud poznamenal ruský útok na Ukrajinu v únoru letošního roku.

„Výstava má i audiovizuální podobu. Když se člověk přiblíží k vozům, tak dotykovým ovladačem si zpustíte vyprávění toho příběhu,“ vysvětluje.  

„Chtěl bych vám říct, krátký příběh o autě, které tady vidíte. Koupili jsme ho s rodinou před několika lety. Bydlíme v soukromém domě, jenže jsme museli odejít. A po příjezdu domů jsme pak viděli to, co teď vidíte vy.  To je v kostce vše,“ vypráví jedna z audionahrávek.

Praha se zbavuje autovraků. Uspořádala dražbu odtažených vozidel, ke kterým se majitelé nehlásí

Číst článek

„Je to vypálený a rozstřílený vrak. Původně to bylo hezké, rodinné auto, které užíval plavecký instruktor z Irpině. Člověk, který má velkou rodinu, hezký domek, do kterého investoval své úspory,“ popisuje jeden z vraků Kroupa.  

Na další nahrávce mluví o své zkušenosti Rostislav. Když začala válka, ukryl se i s rodinou ve sklepě.

Štěstí v neštěstí

„Když na náš dům ve vesnici dopadly dvě rakety, všechno se změnilo. Vše shořelo. Dům, veškerý majetek, dokumenty, nářadí, materiál, nábytek i moje auto. Všichni v domě naštěstí vyvázli jen s drobnými pohmožděninami a zlomeninami. Všichni kromě našeho psa Kobyho,“ líčí.

„Nakonec vytvořil z bílých ubrusů vlajky, nasedl do svého druhého vozu a skutečně krokem projížděl kolem ruských vojáků. Jeho ženy, které byly v autě, měly ruce nahoře a on projížděl krokem. To byl v podstatě takový malý zázrak, protože stovky jeho sousedů takto přišly o život, protože ruští vojáci je nemilosrdně rozstříleli. A on se dostal až k ukrajinskému checkpointu a byl zachráněn,“ uzavírá jeho příběh Kroupa.

Výstava čtyř autovraků je doplněná o audionahrávky s příběhy jejich majitelů | Zdroj: Paměť národa

Štěstí v neštěstí – to mají všechny čtyři příběhy společné. I když ukrajinské rodiny přišli o všechno, dokázali přežít.

Během festivalu můžou návštěvníci vidět také film Tobruk režiséra Václava Marhoula nebo snímek Dezertér dokumentaristy Adama Drdy.

Debatovat se bude o hrdinech operace Anthropoid nebo historii Sokola, který letos slaví 160 let od svého založení. Festivalový program na pražském Strahově skončí v soboru 1. října.

Lucie Kroupová, mfk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme