Udílení španělských filmových cen ovládl film režiséra Almodóvara. Sám je předobrazem hlavní postavy

Španělské filmové ceny Goya ovládl snímek Bolest a sláva režiséra Pedra Almodóvara, který v noci na neděli dostal sedm sošek. Film, nominovaný rovněž na Oscara, získal mimo jiné cenu Goya za nejlepší film, režii, původní scénář i nejlepšího herce v hlavní roli, kterou na galavečeru ve svém rodného městě Málaga převzal Antonio Banderas.

Tento článek je více než rok starý.

Málaga Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antonio Banderas, Penelope Cruzová a režisér Pedro Almodóvar v Cannes uvedli snímek Bolest a sláva

Režisér Pedro Almodóvar, herec Antonio Banderas a herečka Penelope Cruzová uvádějí film Bolest a sláva v Cannes | Foto: Eric Gaillard | Zdroj: Reuters

V nejnovějším snímku ztvárnil devětapadesátiletý Banderas stárnoucího režiséra, jehož předobrazem byl Almodóvar. Banderas za tuto roli už loni dostal cenu na festivalu v Cannes či od Evropské filmové akademie a nedávno byl za ni poprvé nominován i na Oscara. Cenu Goya získal Banderas nyní podruhé, před pěti lety dostal tuto cenu za přínos kinematografii.

Sedmdesátiletý Almodóvar dostal v sobotu cenu Goya za nejlepší režii i nejlepší originální scénář. Podle místních médií je film Bolest a sláva jeho dosud největší osobní zpovědí ve srovnání s jeho předchozími snímky.

Na festivalu Berlinale promítnou i český film Daleká cesta. Snímek natočil v roce 1949 Alfréd Radok

Číst článek

Pět cen dostalo drama ze španělské občanské války Mientras dure la guerra (Dokud je válka) režiséra Alejandra Amenábara.

Cenu Goya pro nejlepší herečku dostala v sobotu Belén Cuestaová za drama La Trinchera Infinita (Nekonečný zákop), jež vypráví o muži skrývajícím se za frankistické diktatury třicet let ve svém domě před represemi režimu. Film natočili tři baskičtí režiséři Aitor Arregi, Jon Garaňo a Jose Mari Goenaga, ocenění loni Stříbrnou mušlí festivalu v San Sebastiánu.

Cenu Goya za nejlepší evropský film si ze sobotního večera odneslo drama Bídníci, které natočil francouzský režisér malijského původu Ladj Ly a které je rovněž nominováno na Oscara v kategorii zahraniční film.

Náš život

Jako nejlepší dokument ocenila španělská filmová akademie snímek o houslistovi Arovi Malikianovi, který s rodiči jako malý utekl z Libanonu před válkou. O uprchlících je i krátký film nazvaný v překladu Náš život jako dětských běženců v Evropě, který byl oceněn v kategorii nejlepší krátkometrážní dokument.

Slavnostního udílení cen v Málaze se účastnil i španělský premiér Pedro Sánchez, který dorazil jako teprve druhý předseda španělské vlády v historii těchto cen, udílených od roku 1987. Naposledy se galavečera účastnil v roce 2005 premiér José Luis Zapatero. Sánchezovu přítomnosti využili někteří, včetně Alomodóvara, k výzvám vládě k větší podpoře filmu.

Stěhování města i objevování transsexuality. České dokumentaristky řeší téma identity ve společnosti

Číst článek

Ceny Goya uděluje Španělská akademie umění a kinematografie ve třech desítkách kategorií a její laureáti dostávají bronzovou bustu španělského malíře Franciska Goyi. Rekord drží se 14 cenami drama režiséra Amenábara Hlas moře (2004) o muži, který léta upoután na lůžko bojoval za právo na eutanazii. Laureátem ceny Goya je i český herec Miroslav Táborský, oceněný v roce 1999 v kategorii herec-objev roku za roli ve filmu Dívka tvých snů.

Loni získala cenu za nejlepší film komedie Šampióni o basketbalovém týmu mentálně postižených lidí, které dostane na starost trenér vyhozený od národní reprezentace, aby si takto „odpykal“ trest za jízdu v opilosti.

Tři z nominovaných snímků na letošní ceny Goya, včetně oceněného filmu Bolest a sláva, budou moci diváci zhlédnout v rámci festivalu La Película, který se od 18. do 27. února koná v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme