Válečné drama v jediném záběru. Tvůrci snímku 1917 promluvili o tom, jak ‚baletili‘ kolem zákopů

Režisér Sam Mendes a kameraman Roger Deakins představili ve čtvrtek na newyorském Comic Conu ochutnávku ze svého připravovaného válečného snímku 1917. Následná debata, které se zúčastnili také představitelé hlavních rolí George MacKay a Dean-Charles Chapman, se točila zejména kolem skutečnosti, že se tvůrci rozhodli dvouhodinový film natočit tak, že to vypadá, jako by se odvíjel v jediném nepřetržitém záběru kamery.

Video New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek 1917 zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků Schofielda (George MacKay) a Blaka (Dean-Charles Chapman), kteří se na sklonku první světové války pokoušejí doručit zprávu, která má zachránit životy bezmála dvou tisíců mužů.

„Chtěl jsem s postavami ujít každý krok, dýchat s nimi a být s nimi zajat na jejich cestě,“ vysvětlil Sam Mendes newyorskému publiku, proč se svůj nový film rozhodl natočit zdánlivě v jednom kontinuálním záběru.

Natáčení předcházelo pečlivé plánování, intenzivní zkoušení s herci i opakované přepisování scénáře, jehož autory jsou Mendes a Krysty Wilson-Cairnsové. Všechno muselo být naplánováno do poslední vteřiny, aby to působilo nenuceně.

„Pro tenhle film jsme zkoušeli víc než pro jakýkoli jiný můj film,“ přiznává režisér, který má na svém kontě mimo jiné „bondovky“ Skyfall a Spectre nebo Americkou krásu, za niž získal Oscara. „Nemůžete skákat v prostoru a čase. Musíte změřit vzdálenosti na place, aby odpovídaly dialogům.“

Oscarový kameraman Roger Deakins, který s Mendesem spolupracoval už například na snímku Nouzový východ, přirovnal natáčení k baletu, uvádí server Hollywood Reporter. Některé ze záběrů podle něj trvají až osm a půl minuty.

Pro Sama Mendese jde o zvláště osobní projekt, protože vychází z válečných příběhů, které mu vyprávěl jeho dědeček. Postavy jeho filmu podle něj nemají reálný předobraz. Zastupují ale ideu těch, kteří bojovali v první světové válce: jejich sebeobětování a víru v něco většího, než jsou oni samotní.

Ve snímku 1917 se představí také třeba Benedict Cumberbatch, Mark Strong nebo Colin Firth. Česká premiéra je plánovaná na začátek ledna 2020.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme