Potetovaný Mišík i Hranice lásky. Hlavní program Varů nabídne sedm českých premiér

Intimní drama ze srpna 1968, dystopické sci-fi, romantická komedie nebo také dokumentární esej o talentových zkouškách. Žánrově pestrý výběr filmů, mezi nimiž nechybí sedm českých premiér, nabídne hlavní program Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech (KVIFF). Jeho letošní 56. ročník, probíhající mezi 1. a 9. červencem, poprvé představí novou soutěžní sekci Proxima.

Tento článek je více než rok starý.

Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Mišík ve filmu BANGER.

Adam Mišík ve filmu BANGER. | Foto: Janova Johana /Jonatan Jan | Zdroj: Bontonfilm, Film Servis Festival Karlovy Vary

„Z přibližně 1500 přihlášených filmů jsme s kolegy vybrali tři desítky zbrusu nových kinematografických děl, která komplexním způsobem odrážejí náš vkus. Ten vychází z přesvědčení, že smysluplná provokativnost a snaha zkoumat nové cesty filmového vyjadřování se nemusí vylučovat s diváckou vstřícností,“ představuje hlavní program umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Českou tvorbu v Hlavní soutěži zastoupí dvojice filmů. Beata Parkanová se vrací do Varů se Slovem, sugestivním portrétem maloměstské rodiny z léta 1968 s Martinem Fingerem a Gabrielou Mikulkovou v hlavních rolích, čtyři roky po uvedení své prvotiny Chvilky.

Debutující režisér Tomasz Wiński zase v Hranicích lásky zkoumá různé podoby intimity i možnosti jejího zachycení na plátně v příběhu partnerské dvojice (Hana Vagnerová, Matyáš Řezníček), která začne experimentovat s nemonogamním pojetím vztahu.

Hana Vagnerová a Matyáš Řezníček ve filmu Hranice lásky | Zdroj: Aerofilms, Film Servis Festival Karlovy Vary

Soutěž Proxima, věnovaná – v návaznosti na svou předchůdkyni, soutěžní sekci Na východ od Západu – objevování nových talentů a zakoušení nových forem u renomovaných autorů, přinese novinky Šimona Holého a dokumentaristů Tomáše Bojara a Adély Komrzý, která na KVIFF loni triumfovala se svou Jednotkou intenzivního života.

Karlovarský festival zahájí v červenci filmové léto. Cenu prezidenta letos získá Bolek Polívka

Číst článek

Ve snímku A pak přišla láska... navazuje Holý na svá debutová Zrcadla ve tmě, rovněž uváděná loni na festivalu, dalším ryze nezávislou studií životních traumat viděných z ženské perspektivy. Tentokrát se štědrou dávkou ezoteriky navíc. Odpověď na otázku, jak lze měřit výtvarné nadání při přijímacím řízení na akademii, hledá observační dokument Zkouška umění.

Zvláštního uvedení se dostane hořkosladké komedii Velká premiéra v režii Miroslava Krobota, adrenalinové jízdě plné rapu a drog pod názvem BANGER od Adama Sedláka a dokumentárnímu trojportrétu PSH Nekonečný příběh, ve kterém se Štěpán FOK Vodrážka ohlíží za kariérou legendárních pražských raperů Oriona, Vladimíra 518 a Mikea Trafika známých jako Peneři strýčka Homeboye.

Sekce kromě toho nabídne i evropskou premiéru dánského koprodukčního dokumentu Kuciak: Vražda novináře, v němž režisér Matt Sarnecki v příběhu znějícím spíše jako zápletka rafinovaného thrilleru rozplétá chapadla (nejen) slovenské mafie z pohledu zahraničního pozorovatele.

Vzpomínka na Zaoralovou

Zesnulou dlouholetou uměleckou ředitelku KVIFF Evu Zaoralovou připomene výstava fotografií v prvním patře hotelu Thermal. Přiblíží tak celoživotní sepětí této respektované filmové kritičky, pedagožky a překladatelky s kinematografií i její působení v čele karlovarské přehlídky, kam společně s Jiřím Bartoškou stala v roce 1994.

Další vzpomínkou pak bude uvedení snímku Federica Felliniho Silnice, který Zaoralová považovala za klíčový pro svůj vztah k filmu, italské kinematografii i pro své další profesní směřování. Drama, které v roce 1957 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film, také sama přeložila do češtiny.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme