Ve věku 90 let zemřela ikona francouzské nové vlny, režisérka Agnès Vardová

V noci na pátek zemřela francouzská režisérka, scenáristka a jedna z představitelek francouzské nové vlny Agnès Vardová. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na rodinu známé filmařky, která se ve svých dílech často zabývala sociální a ženskou tematikou. Podle deníku Le Figaro podlehla rakovině. Bylo jí 90 let.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská režisérka Agnès Varda (na snímku z května 2018)

Francouzská režisérka Agnès Varda (na snímku z května 2018) | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

Vardová patřila v 60. letech ke klíčovým postavám takzvané nové vlny francouzského filmu. Tehdy ji proslavil snímek Cléo od pěti do sedmi zachycující prakticky v přímém přenosu dvě hodiny života mladé pařížské šansoniérky.

Z pozdějších snímků na sebe upozornil zejména Bez střechy a bez zákona se Sandrine Bonnaireovou, za který dostala v roce 1985 Zlatého lva na festivalu v Benátkách.

Bruselská rodačka byla také uznávanou dokumentaristkou. Za film Les Plages d´Agnes (Pláže Agnes) dostala v roce 2009 francouzskou filmovou cenu Césara. V roce 2015 získala také čestnou Zlatou palmu.

Na dokumenty se Vardová zaměřovala především v posledních letech. Se současným francouzským umělcem známým pod pseudonymem JR například brázdila francouzský venkov ve fotografujícím náklaďáku. Na základě těchto cest pak vznikl v roce 2017 dokument Visages, villages (Tváře, vesnice).

Stejný rok Vardová převzala čestného Oscara za celoživotní dílo. V děkovné řeči tehdy prohlásila, že není ani tolik hrdá, jako šťastná. „Miluju svou práci. Dělám ji už přes šedesát let a nikdy jsem ji nedělala pro peníze. Moje filmy totiž nikdy nevydělávaly,“ smála se.

kro, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme