Amazon koupí filmové studio MGM. Rozšíří tak nabídku filmů třeba o sérii s Jamesem Bondem

Americký internetový prodejce Amazon koupí za 8,45 miliardy dolarů (175,8 miliardy Kč) věhlasné hollywoodské studio MGM. Získá tak pro svoji streamovací službu Prime řadu filmů i televizních seriálů, včetně populární série filmů s agentem 007 Jamesem Bondem. Amazon o tom ve středu informoval v tiskové zprávě. Převzetí MGM je druhou největší akvizicí Amazonu od roku 2017, kdy firma koupila za téměř 14 miliard USD prodejce potravin Whole Foods.

New York/Seattle Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazon je jednou z největších firem na světě. Akviziec MGM jeho hodnotu dál navýší.

Amazon je jednou z největších firem na světě. Akviziec MGM jeho hodnotu dál navýší. | Zdroj: Reuters

Amazon teď novou akvizicí výrazně posílí konkurenční postavení své vlastní streamovací služby v boji s konkurenčními službami tohoto druhu, jako je Netflix a Disney+, uvedla agentura Reuters.

Česko hlásí návrat zahraničních štábů ve velkém. Objemem natáčení se blíží k číslům z roku 2019

Číst článek

Dohoda je zároveň nejnovější akvizicí v mediálním průmyslu, jejímž cílem je posílit streamovací služby. MGM patří mezi nejstarší hollywoodská studia, provozní společnost Metro-Goldwyn-Mayer byla založena v roce 1924, ještě v době němého filmu. Studio vlastní řadu filmů považovaných za klasiku, jako je muzikál Zpívání v dešti, a řadu známých filmů, například Rocky, Robocop nebo Růžový panter. Vlastní i kabelovou televizi Epix.

Amazon už vlastní studio má, jeho pořady ale mají zatím nepřesvědčivé výsledky. Seriály The Marvelous Mrs. Maisel a Potvora sice získaly ocenění Emmy za nejlepší komediální seriál, mnoho filmů ale diváky přilákat nedokázalo.

Dohoda ještě musí projít obvyklým schvalovacím procesem. Pokud vše půjde hladce, učiní z Amazonu ještě většího giganta. Amazon je přitom už teď jednou z nejvlivnějších a nejhodnotnější firem na světě, její obchodní praktiky ale v poslední době podrobně zkoumají regulační úřady po celém světě.

První řada seriálu na motivy Pána prstenů se stane nejnákladnější v historii, bude stát 10 miliard korun

Číst článek

Obchodní gigant

Amazon vznikl v roce 1995 původně jako internetový obchod s knihami. Postupem času se z něj ale stal obchodní gigant s hodnotou 1,6 bilionu USD, který dělá prakticky od všeho něco. Má donáškovou službu, prodává inhalátory a inzulín, nabízí cloudové služby a plánuje poslat více než 3200 satelitů do vesmíru, upozornila agentura AP.

Streamovací služba Prime Video má řadu konkurentů, kromě Netflixu a Disney+ například HBO Max či Apple TV+. Všechny tyto společnosti zvyšují výdaje a expandují na mezinárodní trhy s cílem co nejvíce vytěžit z toho, jak se lidé v době pandemie přesouvají ke sledování pořadů na internetu. V odvětví se také začíná objevovat více akvizic, například minulý týden oznámily spojení firmy WarnerMedia a Discovery.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme