Před 120 lety se narodil Alfred Hitchcock. Mistr hororu začínal kreslením titulků k němým filmům

Přezdívá se mu mistr hororů a nesnášel dlouhé scény, ve kterých se mluví. Přesně před 120 lety se narodil režisér Alfred Hitchcock. K tomu, aby u diváka vyvolal strach, zařadil do filmů scény, ve kterých graduje ohrožení, nebo výraznou hudbu. Film Psycho a jeho hudba patří mezi nejikoničtější horory vůbec. Hitchcock se v 60. letech díky němu dostal na vrchol hollywoodské slávy.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přestože Hitchcock položil základy toho, jak budovat ve filmu napětí a zdůrazňoval, že jeho diváci platí za to, aby byli strašení, on sám se tomu vyhýbal.

Přestože Hitchcock položil základy toho, jak budovat ve filmu napětí a zdůrazňoval, že jeho diváci platí za to, aby byli strašení, on sám se tomu vyhýbal. | Foto: Artur Andrzej | Zdroj: Wikimedia Commons

Scénu ve sprše považuje dodnes řada fanoušků za jednu z nejděsivějších vůbec. 45 sekund dlouhá scéna se natáčela sedm dní a kamera ji zabírá ze sedmdesáti různých úhlů. Při premiéře filmu Hitchcock nechtěl, aby kdokoliv ze sálu prozrazoval děj na veřejnosti.

Přestože položil základy toho, jak budovat ve filmu napětí a zdůrazňoval, že jeho diváci platí za to, aby byli strašení, on sám se tomu vyhýbal.

Přehlídka noirových filmů na Křivoklátě promítne Zabíjení od Kubricka i Hitchcockovu Rebeccu

Číst článek

„Nedychtím, aby mě někdo strašil, i když se někdy děsím. Jednou jsme třeba s manželkou lezli na horu. Uprostřed noci jsme byli na srázu ve výši osm tisíc stop. Neustále jsme se drželi, chybělo málo, abychom spadli. A tak jsem si říkal, že tohle je možná dobré do filmu, ale není to dobré pro mě,“ řekl Hitchcock v rozhovoru pro cyklus Mistři filmu.

Ještě než se rodák z Londýna dostal na režisérské křeslo, pracoval u filmu jako asistent režie a kreslil titulky k němým filmům. Svojí prvotinu Zahrada rozkoše natočil v roce 1925. Snímky většinou vycházejí z jednoduchého příběhu, který ale postupně přechází do napínavé atmosféry. Několikrát se vzrůstově menší režisér ve svých filmech na chvíli i objevil a diváci ho tak na plátně začali vyhledávat. Příkladem jsou i slavní Ptáci z roku 1963, kde venčí psa.

Hitchcock byl pětkrát blízko k získání zlaté sošce Oscara, nikdy ji ale nezískal. Několik cen ale má za celoživotní dílo. Při předávání – stejně jako ve svých filmech – toho moc nenamluvil. Krátce před smrtí v roce 1980 mu britská královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

šte Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme