Zmizet v oblaku kouře. Liberecká přehlídka Anifilm se letos zaměří na humor v animaci

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm se po dvou letech vrací do svého obvyklého květnového termínu. Divákům zmoženým událostmi poslední doby nabídne léčbu humorem i novinky prověřené zahraničními festivaly i Oscary. Speciální prostor dostane i současná ukrajinská animovaná tvorba. Liberecký zámek, tradiční centrum festivalového dění, se otevře návštěvníkům od 10. do 15. května.

Tento článek je více než rok starý.

Liberec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grotesky, černý humor, satira reflektující současné společenské a politické dění i gagy prověřené dekádami. Tématem letošního Anifilmu bude Animace & humor. Nezapomenutelné komediální postavičky z univerza Looney Tunes doplní osvědčené klasiky ze studií Aardman, National Film Board nebo DreamWorks, švihnutý estonský humor nebo také ostrá satira „ostravského rebela“ Ilji Nováka.

V soutěži celovečerních filmů se představí 11 titulů, mezi nimiž figurují naprosté novinky i snímky prověřené dalšími zahraničními festivaly i jejich oceněními, jako například Gorila a já švédské režisérky Lindy Hambäck nebo držitel tří Evropských filmových cen a na tři Oscary nominovaný emotivní dánský „anidok“ Utéct od Jonase Pohera Rasmussena.

Tuzemskou tvorbu zastoupí Moje slunce Mad Michaely Pavlátové a také francouzské Přes hranici v režii Florence Miailhe, na jehož vzniku se podílely také české animátorky.

Trvalo to 28 let, než se český film dostal do hlavní soutěže na největším a nejprestižnějším festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy. Stal se jím Moje slunce Mad od Michaely Pavlátové | Zdroj: Státní fond kinematografie

Kdo získá ceny Animorpha pro nejlepší celovečerní film pro děti a pro dospělého diváka, rozhodne král nezávislé americké animace Bill Plympton, slovenská režisérka a producentka Katarína Kerekesová a nizozemský výtvarník a režisér Hisko Hulsing.

Českým želízkem v soutěži krátkých filmů, kam postoupilo 31 titulů z celkem 513 přihlášených, je poetický příběh Lucie Sunkové s názvem Zuza v zahradách, která si svou světovou premiéru odbyla na Berlinale.

Ze snímku Sousedů mých sousedů | Zdroj: Anifilm

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu převezme střihačka Jiřina Pěčová, která se podílela například na snímcích Maxipes Fík, Fimfárum, Broučci, Žofka a její dobrodružství nebo Velká sýrová loupež.

Sekce Narozen v Liberci připomene 60. výročí smrti Vlasty Buriana a zejména jeho méně známou stopu v animovaném filmu, včetně jediného dabingového počinu jeho kariéry.

Novinkou letošního ročníku je také to, že vítězný krátký animovaný film festivalu bude kvalifikován pro účast na oscarovém klání. Anifilm je jedinou českou přehlídkou, který se do prestižního výběru světových festivalů v této kategorii dostal.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme