Začal festival animovaných filmů Anifilm, cenu za celoživotní dílo dostala Zdenka Deitchová

V Třeboni v úterý začal Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Promítne přes 500 snímků, z toho 128 soutěžních, potrvá do 12. května. Cenu za celoživotní přínos animaci převzala Zdenka Deitchová, která vedla studio Bratři v triku a podílela se na více než 1000 snímcích. Hlavní téma festivalu je animovaný dokument, Anifilm jich uvede kolem sedmdesáti, řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký. Loni přehlídka přilákala přes 30 000 diváků.

Třeboň (Jindřichohradecko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anifilm 2019

Během letošního Anifilmu se promítne přes 500 snímků, z toho 128 soutěžních | Zdroj: Repro iROZHLAS.cz

Deitchová, která 18. května oslaví 91. narozeniny, začínala v roce 1945, kdy nastoupila do studia kresleného filmu Bratři v triku. Vedle českých animovaných filmů se podílela i na seriálech Tom a Jerry nebo Pepek námořník. Spolupracovala s Jiřím Trnkou, Adolfem Bornem, Jiřím Brdečkou, Zdeňkem Milerem či Zdeňkem Smetanou.

„Jsem ráda, že mladí a talentovaní lidé pokračují v profesi, které jsem se věnovala celý život. Mám krásné vzpomínky. Jsem překvapená z ocenění, které jste mi dali, ale zase ne tak moc, protože jsem strávila celý život prací u filmu. Jsem ráda, že jsem se toho dožila,“ uvedla Deitchová.

Zdenka Deitchová (vpravo)

null

null

Anidok

Hlavním tématem Anifilmu je anidok, animovaný dokument. Festival jich uvede přes sedmdesát, několik pásem.

„Anidok si bere filmovou řeč z obou žánrů. Animovaný film tím, jak dokáže mluvit ve zkratce, dokáže napomoci sdělení, zrychlit ho a vyjádřit výstižněji. Dokumentární filmy mnohdy vyprávějí pohnuté příběhy lidí, kteří by na kameru nemluvili, takže se mohou schovat za animovanou postavu. To je důvod, proč je hodně filmů s animací z vězeňství nebo o porušení lidských práv,“ řekl Rychecký.

Českou animaci po roce 1989 připomíná výstava. Poslední léta převládá studentská tvorba, která dostává i ceny na festivalech. V ČR se teď připravují tři animované filmy: Michaela Pavlátová chystá snímek Frišta podle knihy Petry Procházkové, Denisa Grimmová film Myši patří do nebe a Kristina Dufková film Můj život k sežrání.

Cesta do pravěku

Čeští animátoři se víc podílejí i na počítačových hrách. „Na animačním trhu je nedostatek lidí. Ne jenom kvůli velkým celovečerním projektům, ale i kvůli hrám,“ řekl Rychecký.

Na Anifilmu soutěží filmy celovečerní, krátké, studentské, abstraktní, videoklipy i počítačové hry. V sekci Zvláštní uvedení nabídne přehlídka i českou premiéru posledního snímku Roberta Zemeckise s názvem Vítejte v Marwenu. Festival uvede i zrestaurovaný film Cesta do pravěku.

Promítá se na sedmi místech města, druhým rokem i na zámku v Jindřichově Hradci. Děti čekají filmy, dílny animace, divadla i herní zóna. Na Masarykově náměstí se večer promítají hity posledních let. Rozpočet festivalu je asi 13 milionů Kč.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme