Nový animovaný film Rakeťák zakázali ve 13 převážně muslimských zemích. Políbí se v něm ženské postavy

Nový animovaný film Rakeťák studia Pixar zakázali promítat v 13 zemích s převážně muslimskou populací a na palestinských územích. Úřadům ve filmu vadí polibek mezi dvěma ženskými postavami, uvedla agentura AP. Snímek měl premiéru ve čtvrtek a patří mezi nejnákladnější animované filmy, jež letos pošle do kin producent The Walt Disney Company, pod kterého Pixar spadá.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze snímku Rakeťák

Ze snímku Rakeťák | Zdroj: Disney Enterprises

Distribuci nového filmu v kinech zakázaly například Egypt, Saúdská Arábie, Libanon, Indonésie, Irák, Jordánsko, Sýrie či Kuvajt, uvedli producenti snímku. Tuto situaci označil za frustrující herec Chris Evans, který propůjčil svůj hlas hlavní postavě v anglickém znění.

Éra ‚velkého myšáka‘ je tu. Na Disney+ si pustíte marvelovky, Kardashianovy i dokumenty o přírodě

Číst článek

Podle agentury AP úřadům ve filmu vadí polibek mezi jednou z hlavních ženských postav a její partnerkou. V mnohých muslimských zemích je homosexualita vnímána jako hřích a členové sexuálních menšin čelí perzekucím.

V minulosti západní producenti umožňovali z filmů odstranit scény, které mohly popudit úřady například blízkovýchodních zemí. Zástupce producenta řekl deníku Wall Street Journal, že firma neumožní vystřihnout či změnit scény, které by měly dopad na celistvost snímku.

Animovaný film, který stál zhruba 200 milionů dolarů (zhruba 4,7 miliardy korun), by se mohl stát jedním z největších letošních kasovních trháků v USA a v dalších zemích. Film měl ve čtvrtek premiéru v kinech v České republice i jinde ve světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme