Zemřela Anna Karinová, ‚věčný symbol‘ francouzské nové vlny. Proslavily ji i Godardovy filmy

Francouzská herečka Anna Karinová, známá především z filmů režiséra Jeana-Luka Godarda, zemřela ve věku 79 let. Oznámila to v neděli agentura AFP. Herečka dánského původu natočila v 60. letech s Godardem, svým tehdejším manželem, sedm filmů. Prosadila se i jako zpěvačka a režisérka.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánsko-francouzská herečka Anna Karinová

Francouzská herečka Anna Karinová zemřela ve věku 79 let. | Foto: Zemřela dánsko-francouzská herečka Anna Karinová Paříž 15. prosince (ČTK) - Francouzská herečka Anna Karinová, známá především z filmů režiséra Jeana-Luka Godarda, zemřela ve věku 79 let. Oznámila to dnes agentura AFP. Herečka dánského původu natočila v 6 | Zdroj: ČTK/ABACA

Koncem 50. let se Karinová, vlastním jménem Hanne Karinová Bayerová, začala objevovat v reklamách, později se stala ikonou francouzské filmové nové vlny. Deník The New York Times herečku v roce 2016 nazval „věčným symbolem“ této éry.

Ve věku 90 let zemřela ikona francouzské nové vlny, režisérka Agnès Vardová

Číst článek

Kritiku zaujala ve filmech Žít svůj život, Vojáček nebo Alphaville. Za roli ve filmu Žena je žena získala v roce 1961 na filmovém festivalu v Berlíně Stříbrného medvěda za nejlepší ženský herecký výkon.

Karinová byla čtyřikrát vdaná, naposledy se rozvedla v roce 1994. Svého prvního manžela, o deset let staršího režiséra Jeana-Luca Godarda, si vzala v roce 1961. 

Manželství skončilo v roce 1965, americký deník jejich vztah označil za „bouřlivý“. „Moc jsme se milovali, ale bylo složité s ním být,“ řekla Karinová v roce 2018. „Byl to ten typ člověka, co řekl, jdu si koupit cigarety, a vrátil se za tři týdny,“ vzpomínala na svého bývalého manžela.

„Francouzský film dnes osiřel. Ztratil jednu ze svých legend,“ napsal v neděli v reakci na úmrtí Karinové na twitter francouzský ministr kultury Franck Riester.

Son regard était le regard de la Nouvelle Vague. Il le restera à jamais.
Chez Godard surtout, mais aussi Rivette ou Visconti, Anna Karina irradiait ; elle magnétisait le monde entier. Aujourd'hui, le cinéma français est orphelin. Il perd l'une de ses légendes.

09:32 – 15. 12. 2019

349 935

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme