Cenu Asociace českých kameramanů získali Douba za film Vodník a Smutný za Nabarvené ptáče

Cenu Asociace českých kameramanů za vynikající kameramanské televizní dílo získal kameraman Martin Douba za film Vodník režiséra Viktora Tauše. Porota ocenila i kameramana Vladimíra Smutného za snímek Nabarvené ptáče. Ceny 25. ročníku předávala porota ve středu večer v kině Lucerna v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče

Petr Kotlár ve filmu Nabarvené ptáče | Foto: Jan Dobrovský | Zdroj: Bioscop

Asociace ocenila i kameramana Jana Malíře, kterému společně s občanským sdružením DILIA udělila Cenu za celoživotní kameramanské dílo. Malíř se podílel na natáčení filmů Šašek a královna, Pelíšky, Pupendo nebo Musíme si pomáhat. 

Dokument V síti o zneužívání dětí na internetu líčí důmyslnou past na sexuální predátory i diváka

Číst článek

„V jeho filmech jsme vždy oceňovali vysokou obrazovou kulturu, vytříbenou výtvarnou kvalitu, experimentální vynalézavost a souznění s příběhem. Cítil vždy velkou pokoru nejen ke ztvárňovanému scénáři, ale i k spolupracovníkům před kamerou, ale i za ní,“ uvedl prezident asociace Marek Jícha.

Čestné uznání za kameru dokumentárního filmu udělila porota kameramanovi Ondřeji Belicovi za dokument Central bus station režiséra Tomáše Elšíka.

Between the lines

Asociace českých kameramanů společně s občanským sdružením OOA-S udělily cenu „Uznání OOA-S a AČK“ i studentovi katedry kamery FAMU Faraz Alamovi za film Between The Lines. Toto uznání je určeno posluchačům oboru kamery filmových škol v České republice za mimořádný počin v oblasti obrazové koncepce filmu.

Udílení cen Asociace českých kameramanů se letos konalo již po pětadvacáté. V letošním roce si navíc připomíná významné jubileum. Před sto lety v tehdejším Československu vzniklo první kameramanské profesní sdružení Klub Českých Kino Fotografů.

Vít Kubant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme