Požár u Atén zničil archiv řeckého režiséra Angelopoulose

Smrtonosný požár východně od Atén, který počátkem týdne zabil přes 80 lidí, znamenal zkázu i pro umělecký svět. Oheň totiž zničil letní rezidenci a bohatý archiv řeckého filmového režiséra, scenáristy a producenta Thea Angelopoulose, který zemřel v roce 2012. Podle agentury AFP o tom informovala vdova po Angelopoulosovi Fivi. Plameny zlikvidovaly mimo jiné režisérovy knihy, korespondenci se známými osobnostmi a další cennosti.

Atény Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angelopoulos natočil od počátku 70. let 15 filmů, ve kterých se zaměřoval na historii i současnost řecké společnosti. Snímek Věčnost a den mu v roce 1998 vynesl Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Pro jeho filmy jsou typické dlouhé a tiché záběry řecké krajiny, výjimkou není ani dlouhá stopáž.

Umělec se narodil 27. dubna 1935 v Aténách a studoval filozofii v Paříži. Uchvátil ho však film, a tak nastoupil ke studiu na pařížské filmové škole IDHEC (současná La Femis). Jeho celovečerním režijním debutem bylo kriminální drama Rekonstrukce (1970). Za svůj film Odysseův pohled (1995) obdržel cenu poroty filmového festivalu v Cannes a časopis Time snímek zařadil mezi 100 nejlepších filmů všech dob.

Angelopoulos zemřel v lednu 2012 při dopravní nehodě během natáčení svého nového filmu o dopadu krize na každodenní život v Řecku. Když přecházel přes ulici v Pireu poblíž místa, kde natáčel, srazil ho motocyklista.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme