Festival filmů z Austrálie a Nového Zélandu zahájí tragikomedie Dámy v černém

Současné snímky z Austrálie, Nového Zélandu a pacifických ostrovů uvede do pražských kin už pošesté přehlídka Aussie & Kiwi Film Fest. Program letošního ročníku se prolíná s výročím 30 let od pádu komunismu v Evropě. Filmovou nabídku proto doplní třeba výstava fotografií bývalého prezidenta Václava Havla na oficiální Pacifické cestě z roku 1995. Festival odstartuje vystoupení aboriginské zpěvačky Jessie Lloydové a projekce snímku Dámy v černém.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komediální drama Bruce Beresforda získalo v Austrálii ceny kritiky za nejlepší ženský herecký výkon (Angourie Ricová), hudbu a kostýmy. Diváky zavede do Sydney 50. let minulého století a ve zdánlivě obyčejném příběhu několika prodavaček v černých uniformách ukáže na stereotypy, které o sobě navzájem měli místní obyvatelé a Evropané.

Dalším lákadlem festivalu je dnes už kultovní Dobrodružství Priscilly, královny pouště z roku 1994.  „Vzpomínám si, jak jsem se v roce 1995 snažila dostat na jeho vyprodanou projekci na filmovém festivalu v Karlových Varech, protože filmu předcházela ohromující festivalová pověst. Radost z lístku byla tak velká, že jsem asi nebyla schopná vnímat děj,“ popisuje zakladatelka a ředitelka Aussie & Kiwi Film Fest Martina Vacková.

Nedomorodí obyvatelé Austrálie nevědí moc o aboriginské kultuře. I já jsem byl nevzdělaný, říká dokumentarista

Číst článek

„Zato si dodneška vybavuju ducha svobody a tolerance, která vycházela z plátna dunícího Abbou v monumentální australské poušti. Tyhle pocity se mi vrátily, když jsem po patnácti letech sama cestovala ze Sydney do australské buše.“

Projekce road movie o travesty umělcích, které si zahráli Hugo Weawing, Terence Stamp a Guy Pearce, uvede tematické vystoupení Hanky Panky Show.

V nekompromisním Neutonout odvypráví australský režisér Rodd Rathjen příběh 14letého Chakry z Kambodži, který je po útěku z rodné vesnice chycen pašeráky lidí a prodán k nuceným pracím na thajskou rybářskou loď. Snímek si z letošního Berlinale odnesl Cenu ekumenické poroty. Jeho uvedení bude následovat diskuze o novodobém otroctví. Povede ji moderátor Českého rozhlasu Plus Michael Rozsypal s odborníky z organizace La Strada ČR a Ústavu mezinárodních vztahů.

Po dobu festivalu bude v kavárně kina Lucerna zpřístupněná výstava fotografií bývalého prezidenta Václava Havla, jak je zachytil Jiří Jírů během jeho pacifické cesty v roce 1995.

Aussie & Kiwi Film Fest se koná od 1. do 6. listopadu v pražských kinech Lucerna, Ponrepo a Atlas.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme