OBRAZEM: zvuk do autorádia, místa vlastní. Koronavirus proměnil Česko v zemi autokin

V Česku dosud nepříliš oblíbená autokina zažívají díky koronavirové epidemii a s ní spojeným bezpečnostním opatřením renesanci. Venkovní projekce pro návštěvníky v osobních autech se totiž začaly během dubna a května objevovat po celé republice. Kromě filmových projekcí přitom nabízejí i divadelní představení nebo hudební koncerty. Jak takové autokino funguje, zdokumentovala fotografka serveru iROZHLAS.cz.

Tento článek je více než rok starý.

FOTOČLÁNEK Auto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za poslední týdny vyrostla autokina například v Brně, Liberci, Mladé Boleslavi, Ústí nad Labem, Příbrami, Slaném, Sokolově nebo v ostravských Dolních Vítkovicích. Od 21. května se začne promítat také v Pardubicích na dostihovém závodišti.

V Praze zahájilo provoz Autokino pod hvězdou, umístěné na hlavním parkovišti výstaviště PVA Expo v Letňanech, ve venkovní kinosál se proměnilo také Nákladové nádraží Žižkov. Projekce pro diváky v autech nabízí nově i břevnovské kino Dlabačov.

Vlastní autokino se otevřelo také u strahovského spartakiádního stadionu. S kapacitou pro 120 automobilů jde v současnosti o největší autokino v metropoli, místa i zvuk je zde navíc vyhrazený i pro diváky bez auta.

Na brněnském výstavišti začíná fungovat autokino, o programu mohou lidé hlasovat

Číst článek

Neúspěch zaznamenaly provozovatelé autokina na parkovišti u koupaliště Džbán nedaleko Divoké Šárky, které mělo fungovat od 6. května. Nakonec na něj ale nesehnali dostatek peněz a skončilo.

Zvuk do autorádia

Princip projekcí je všude víceméně stejný. Vstupné se neplatí za diváka, ale za celé auto. Zvuk k filmu si návštěvníci naladí na frekvenci ve svém autorádiu. Někde nabízejí pořadatelé k zapůjčení reproduktory.

Mezi zaparkovanými vozy musí být dvoumetrové rozestupy. Platí přitom zákaz vystupování nebo stahování střechy. Pořadatelé mnohdy také slibují možnost zakoupit si balené občerstvení a nápoje.

Zážitek z autokina sdílel na svém facebooku i dokumentarista Vít Klusák. Ten se přijel ke stahovskému stadionu podívat na reakce diváků na jeho nový snímek V síti o zneužívání dětí na internetu.

„Parkoviště narvané auty, film byl pár minut před koncem. Zastavil jsem úplně za všemi a podle instrukcí naladil frekvenci v rádiu – hrálo to jak bůh. Plátno bylo obří, kapky (deště) mi nevadily, dotvářely atmo(sféru),“ napsal v úvodu historky o tom, jak měl obavu, že mu přijde vynadat řidič, kterého během projekce nevědomky oslňoval obrysovými světly.

Tarantino hitem autokin

Autokina neuvádějí premiéry, a tak se jejich provozovatelé spoléhají na loňské i starší kinohity. Podle Unie filmových distributorů se tak nejnavštěvovanějším filmem druhého květnového víkendu stalo Tenkrát v Hollywoodu v režii Quentina Tarantina. 

Natáčíme, hlásí Česko. Producenti chtějí co nejdříve přivítat zpátky zahraniční štáby

Číst článek

Zájem byl ale také o už zmíněný dokument V síti, komedii Ženy v běhu nebo muzikál Mamma Mia! s podtitulem Here We Go Again.

Tradici autokin se daří udržovat především ve Spojených státech, kde se také v roce 1933 otevřelo vůbec první autokino na světě. Jak připomíná agentura ČTK, bez větších úspěchů se pokusy o zavedení tohoto způsobu sledování filmů objevily také v Evropě a v Česku.

V roce 2008 ztroskotal pokus zřídit v Praze autokino reklamní agentury Ledoborec. Do autokina na Strahově, otevřeného v roce 1999, se jezdilo jen dvě sezony. Žádné aktivity již nevykazuje také autokino Fabia v modřanském Freestyle Parku.

Klasická kina v omezené míře obnovila provoz v pondělí 11. května. V sále ale může být vždy maximálně 100 lidí, každá druhá řada musí zůstat neobsazená a v jednotlivých řadách lze prodat nejvýš dvě sedačky vedle sebe. V kinech zatím také není možné prodávat občerstvení.

mda, kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme