Druhý Avatar se stal 16. filmem v historii, který v Česku navštívil milion diváků. Dál útočí na rekordy

Pokračování filmového Avatara od své premiéry v polovině prosince vévodí českým i světovým kinosálům a prakticky v nich nemá rovného soupeře. Potvrzuje to skutečnost, že se film s podtitulem The Way of Water stal o víkendu historicky šestnáctým filmem, který v kinech navštívilo více než milion diváků. Filmu se to navíc podařilo v rekordně krátkém čase.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water | Zdroj: Falcon

Snímek režiséra Jamese Camerona, který navazuje na svého předchůdce z roku 2009, je v distribuci českých kin pět týdnů. Pokořit milion diváků za tak krátkou dobu se přitom žádnému jinému filmu před ním nepodařilo.

Čeští kinaři si v návštěvnosti oproti pandemickým rokům polepšili. Pomohl jim Avatar, Top Gun i Žižka

Číst článek

Po víkendovém součtu podle Unie filmových distributorů má v Česku Avatar: The Way of Water na kontě 1,08 milionu diváků a celkem už utržil více než 218 milionů korun. Taková čísla ho v historických tabulkách podle tržeb řadí dokonce na druhé místo. První příčku zatím drží životopisný snímek Bohemian Rhapsody o Freddiem Mercurym.

Vyšší výnosy souvisejí také s dražšími cenami lístků za speciální typy představení jako 3D nebo IMAX, která diváci v případě očekávaného hollywoodského velkofilmu využívají ve větší míře. Film totiž cíleně láká na drahou výpravu a velkolepé efekty. Cenu vstupenek zároveň ale také ovlivňuje rostoucí inflace.

Celosvětový úspěch

Jako směrodatnější ukazatel se tak může jevit právě počet diváků. Podle něj je druhý Avatar v tabulkách aktuálně na dvanáctém místě – pro srovnání první díl ve své době zhlédlo v kinech 1,35 milionu lidí. Jeho překonání se však rozhodně nejeví jako nepravděpodobné.

Víkendová návštěvnost „dvojky“ v prvních pěti týdnech neklesla pod 100 tisíc diváků a film v distribuci prakticky nemá konkurenci. Druhým nejnavštěvovanějším filmem tento víkend bylo pokračování animovaného Kocoura v botách, který ve srovnání se stotisícovým Avatarem navštívilo „pouhých“ 35 tisíc lidí.

Pokračování filmového Avatara kraluje nejen českým kinům, nejnavštěvovanějším filmem je momentálně po celém světě. V globálním součtu se tak blíží k překonání tržební hranice ve výši dvou miliard dolarů, čímž by se stal šestým filmem, který tuto metu historicky překoná.

Miroslav Harant Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme