Nový Avatar utržil přes dvě miliardy dolarů. Cameron má na kontě tři z šesti nejvýdělečnějších filmů

Americký film oscarového režiséra Jamese Camerona Avatar: The Way of Water vydělal na pokladnách světových kin už více než dvě miliardy dolarů (což je asi 43,8 miliardy korun). Snímek, který se má dočkat ještě tří dalších pokračování, se tak zařadil mezi hvězdné filmové franšízy společností Disney a 20th Century Studios a stal se šestým nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Reklama na film Avatar: The Way of Water na zastávce v Hong Kongu

Z celkové tržby se filmu podařilo 1,4 miliardy dolarů vydělat jinde než ve Spojených státech a Kanadě | Foto: Alan Siu | Zdroj: Reuters

Společnost Disney odhaduje, že nový Avatar vydělal 2,024 miliardy dolarů v neděli 22. ledna, šest víkendů po uvedení v kinech. Z celkové tržby se filmu podařilo 1,4 miliardy dolarů vydělat jinde než ve Spojených státech a Kanadě.

Ruská kina dávají Avatara bez licence. Hrají ho na ‚rozehřátí‘ před krátkometrážním filmem

Číst článek

Firma nezveřejnila, jaký měl film rozpočet, list Hollywood Reporter jej však odhadl na nejméně 350 milionů dolarů (7,6 miliardy korun) bez nákladů na marketing. Režisér Cameron řekl, že je pro film nezbytné, aby překročil hranici vydělaných dvou miliard dolarů, „aby se dostal do černých čísel“.

Média hovořila o franšíze Avatara jako o „klenotu v koruně“ společnosti 20th Century Studios, kterou Disney koupil v roce 2019 za 71 miliard dolarů (asi 1,6 bilionu korun). Podle agentury Reuters by mohla značka Avatara po boku Marvelu a Star Wars, které také vlastní Disney, ještě více vyrůst.

Režisér Cameron stojí za třemi z šesti nejvýdělečnějších filmů všech dob, mezi které se kromě druhého dílu Avatara řadí i ten první a také drama Titanic (1997). Třetí díl Avatara už Cameron natočil a do kin by měl přijít v prosinci roku 2024, čtvrtý a pátý díl pak v letech 2026 a 2028.

Druhý Avatar se stal 16. filmem v historii, který v Česku navštívil milion diváků. Dál útočí na rekordy

Číst článek

Pokračování filmu Avatar slaví úspěchy také u českých diváků. O víkendu přilákalo do tuzemských kin dalších zhruba 68 500 návštěvníků. Více než tříhodinový snímek tak u nás za šest týdnů vidělo 1,17 milionu lidí. Jeho celkové tržby činily 237,43 milionu korun.

Na druhém místě víkendové návštěvnosti tuzemských kin skončila s počtem diváků 47 500 při svém vstupu do kin česká filmová komedie režisérky Marty Ferencové Přání k narozeninám. Vyplývá to z údajů na webu Unie filmových distributorů (UFD).

hav, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme