Bába z ledu slaví úspěch na Tribece. Festival ocenil scénář Bohdana Slámy

Film Bába z ledu režiséra Bohdana Slámy dostal na newyorském festivalu Tribeca cenu za nejlepší scénář v kategorii zahraničních snímků. Porota ocenila drama se Zuzanou Kronerovou a Pavlem Novým za to, jak s vřelostí a humorem pojala atypickou lovestory.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu

Zuzana Kronerová a Pavel Nový v hlavních rolích filmu Bába z ledu | Foto: Falcon

„Scénář umí tvořit světy. Tento film nás s vřelostí a humorem uvedl do specifického a excentrického světa poháněného nezvyklou lovestory," okomentovala scénář k Bábě z ledu porota festivalu. Ocenění ve výši 2500 dolarů (v přepočtu necelých 62 tisíc korun) předali herci Alessandro Nivola a Willem Dafoe.

Bába z ledu popírá mýty o stáří. V cynicky upřímném dramatu prožijete nový začátek i po šedesátce

Číst článek

Bláhův snímek vypráví o zakřiknuté babičce Haně, ztvárněné slovenskou herečkou Zuzanou Kronerovou, která pookřeje po setkání s otužileckým plavcem Broněm (Pavel Nový) a jeho lehce volnomyšlenkářskou skupinou přebývající se slepicemi v oprýskané karose. Film byl v New Yorku uveden v mezinárodní premiéře.

Sláma se z přehlídky vrátil s nadšením - i když se samotného slavnostního ceremoniálu spolu s filmovou delegací nezúčastnil. „Měli jsme sice signály, že cenu asi dostaneme, ale už jsme měli objednané letenky zpět - a tak jsme prchli," řekl Sláma ČTK. Na festivalu byl s herečkou Zuzanou Kronerovou a producentem Pavlem Strnadem.

Vítězným snímkem se v kategorii zahraničních snímků stal Sofiin syn (Son of Sofia) řecké režisérky Eliny Psykouové.

V porotě mezinárodní sekce letos zasedli kromě Dafoea a Nivoly i herec Peter Fonda nebo herečky Tavi Gevinsonová a Ruth Wilsonová. 

 

Kristina Roháčková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme