‚Byl jsem jen rekvizitou‘. Bývalý basketbalista Pippen kritizuje dokument The Last Dance i Jordana

Bývalý basketbalista Chicaga Scottie Pippen ve své knize Unguarded zkritizoval populární dokument The Last Dance (Poslední tanec), který popisuje kariéru Michaela Jordana a legendární tým Chicago Bulls, jehož byl součástí. Pippenovi se nelíbilo, že Jordan, který měl na podobě desetidílné série výrazný producentský vliv, upozadil své někdejší spoluhráče. Sám navíc narozdíl od nich vyinkasoval z dokumentu vysoký honorář.

Tento článek je více než rok starý.

Malibu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý basketbalista Scottie Pippen

Bývalý basketbalista Scottie Pippen | Foto: TNS/ABACA | Zdroj: Reuters

Desetidílná série The Last Dance vyšla v dubnu roku 2020 na ESPN, v Evropě ji uvedl Netflix. Je zaměřená na kariéru Michaela Jordana a mimořádný tým Chicaga, který v 90. letech šestkrát vyhrál americkou NBA. Název „Poslední tanec“ odkazuje na termín, který použil slavný kouč Phil Jackson před poslední sezonou pod jeho vedením. Ve své knize Unguarded, jejíž část zveřejnil server GQ, si ale křídlo tehdejších Bulls Scotty Pippen postěžoval na finální podobu dokumentu, který se brzy po svém vydání stal globálním hitem. 

Basketbalový rebel Kanter zkritizoval čínskou vládu. ‚Prezident je tyran, přesuňte olympiádu,‘ vyzval

Číst článek

„ESPN mi poslalo prvních osm epizod s několikatýdenním předstihem. Když jsem je sledoval, nemohl jsem věřit svým očím. V záři reflektorů byla celou dobu pouze jedna věc - číslo 23,“ píše v knize Pippen.

„I když se druhá epizoda chvíli soustředila na mou kariéru a mojí těžkou cestu do NBA, narativ se za moment zase vrátil k Michaelovi a k jeho odhodlání vyhrávat. Stal jsem se pouhou rekvizitou. Nazval mě tam ‚nejlepším spoluhráčem, kterého kdy měl‘. Ani kdyby se snažil, nemohl by znít více povýšeně,“ píše Pippen.

Slavný tým Chicago Bulls. Zleva: Dennis Rodman, Scottie Pippen, Michael Jordan, Ron Harper a Toni Kukoč. | Foto: TNS/ABACA | Zdroj: Reuters

Bývalému basketbalistovi seriál připomenul nepříjemné pocity, které v úspěšném týmu Bulls prožíval. „Rok co rok jsme nedostávali téměř žádné zásluhy za výhry, naopak jsme dostali pořádnou spršku kritiky, když jsme prohráli. Michael mohl střílet vedle, ztrácet balony, ale v očích milujícího publika a médií byl stále ‚Bezchybným Jordanem‘‚“ vzpomíná Pippen na to, jak jej a jeho spoluhráče tehdy média vnímala.

„A najednou tu sedmnáct let po svém posledním zápase sedím a sleduji, jak jsme znovu ponižováni. Jakoby nestačilo prožít si to jen jednou. Ještě horší je, že Michael za svou účast v dokumentu vyinkasoval 10 milionů dolarů, zatímco my, jeho spoluhráči, neviděli ani cent.

Pippenova kniha vyjde v příštích dnech

Někdejší křídelník byl v kontaktu s dalšími bývalými spoluhráči, kteří podle něj po zhlédnutí cítili stejnou křivdu. Ačkoliv Pippen přiznává, že Jordan byl fenomenální hráč, uráží ho, že se v dokumentu povýšil nad všechny své spoluhráče.

„Michael se v dokumentu snažil dnešní generaci ukázat, že byl víc než kdokoliv jiný a lepší než LeBron James, kterého mnoho lidí považuje za stejně dobrého. A producenti mu to dovolili. Měl rozhodující slovo o finální podobě dokumentu. Jinak by na něj nikdy nekývl,“ píše ve své knize bývalé křídlo Bulls.

Americký obr není jediným hráčem, který The Last Dance kritizoval. Další někdejší Jordanův spoluhráč Horace Grant označil sérii jako „plnou lží“ a za „rádoby dokument“, který je upraven tak, aby z něj Jordan vyšel v co nejlepším světle.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme