V Benátkách začal 79. ročník filmového festivalu. Ocenil herečku Deneuveovou, uvede i české tvůrce

Herečka Catherine Deneuveová drží Zlatého lva za celoživotní dílo | Foto: Guglielmo Mangiapane | Zdroj: Reuters

V Benátkách ve středu večer začal 79. ročník filmového festivalu.K hostům v sále na benátském Lidu promluvil skrze videozáznam ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který vyzval k tomu, aby se o válce na Ukrajině mluvilo tím nejjasnějším způsobem. Během zahajovacího večera pořadatelé přehlídky předali Zlatého lva za celoživotní dílo francouzské herečce Catherine Deneuveové.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zelenskyj vyzval filmaře z celého světa, aby o válce na Ukrajině nemlčeli a přispěli k tomu, aby si lidé na konflikt na Ukrajině nezvykli a nezapomněli na něj. „O této válce je nutné mluvit co nejjasnějším jazykem,“ uvedl ukrajinský prezident.

Dodal, že ruská vojska zabila do 29. srpna 358 dětí a několik tisíc jich unesla. „(Válka) je tragédií bez geniální hudby (Ennia) Morriconeho, ... netrvá 120 minut, ale 189 dní,“ řekl Zelenskyj, který promluvil i na začátku konkurenčního festivalu v Cannes.

„Osobnosti kultury, režiséři, producenti, herci a mnozí další z různých zemí světa, kteří patří do stejné rodiny kinematografie: váš názor je důležitý, vaše slovo je silné,“ řekla hlava státu k přítomným v sále.

Tento ročník festivalu organizuje několik akcí na podporu pronásledovaných filmařů. Osmého září se uskuteční den na podporu ukrajinské kinematografie.

„Je radostí dostat tuto cenu od benátské přehlídky, kterou už dlouho znám a zbožňuji, a to od doby, kdy Luis Buňuel dostal Zlatého lva za Krásku dne,“ komentovala ocenění Deneuveová.

Osmasedmdesátiletá ikona francouzské kinematografie odkazovala na snímek z roku 1967, kde hrála hlavní roli. Vzpomněla také další momenty spojené s Benátkami, například když v roce 2006 předsedala porotě.

Ceremoniál zahájila moderátorka Rocío Muñozová monologem o filmu a imaginaci a vzpomněla, že filmový festival letos slaví 90 let. V sále mezi hosty byla i bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Kinematografickou část festivalu uvedl snímek White Noise (Bílý šum) amerického režiséra Baumbacha, jeden z několika filmů z dílny Netflixu, které soutěží o hlavní cenu Zlatého lva. V sále se promítání účastnili režisér i hlavní představitelé Adam Driver a Greta Gerwigová.

Česká stopa

Letošní festival a souběžné přehlídky představí i řadu děl s českou stopou. V české koprodukci vznikly dva snímky, které budou uvedeny v sekci Horizonty. Jedná se o snímek Oběť slovenského režiséra Michala Blaška a film Obzor rumunského tvůrce Mihaie Mincana.

V kategorii Venezia Classici, která se věnuje restaurovaným filmům, bude promítán snímek Ucho od Karla Kachyni z roku 1970.

Hoří, má panenko, ale i snímek Okupace. Týden českého filmu v Izraeli nabídl klasiku i novinky

Číst článek

Do sekce Venice Immersive, kde jsou díla využívající prvky virtuální reality, byl zařazen český animovaný film Tmání a přehlídka Giornate degli Autori představí film Běžná selhání od rumunsko-maďarské umělkyně Cristiny Grosanové, ke kterému napsala scénář česká spisovatelka Klára Vlasáková.

Porota vedená Julianne Mooreovou bude letos vybírat mezi 23 snímky v hlavní soutěžní kategorii. Vítěze Zlatého lva porota oznámí v sobotu 10. září.

„Je mi ctí být zde. Je to zvláštní druh radosti být pozván na festival, který nám umožňuje nahlédnout hluboko do našeho nitra a spojit se s ostatními,“ řekla Mooreová předtím než festival oficálně prohlásila za zahájený. 

afo, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme