Hlavní cenu si z Benátek veze Cuarónova Roma. Filmový festival ocenil také historický The Favourite

Zlatého lva na filmovém festivalu v Benátkách v sobotu získalo drama Roma mexického oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna. Film pojednává o životě mexické středostavovské rodiny na počátku 70. let minulého století. Distribuovat ho bude společnost Netflix, pro kterou tak jde o velké vítězství.

FOTO Benátky (Aktualizováno: 22:00 8. 9. 2018) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobílé drama Roma bylo pojmenováno po čtvrti v mexickém hlavním městě, kde Cuarón vyrůstal. Pouze jeden z 21 filmů, které byly letos nominovány na prestižní ocenění, režírovala žena. Roma je ale jedním z několika filmů, jehož hlavní protagonistkou je žena – v tomto případě Cuarónova matka a dvě služky, které ho pomohly vychovat.

Hollywoodský zpravodaj Todd McCarthy snímek označil za „pohlcující koupel v nejluxusnějších černobílých obrazech, které jste kdy viděli“. Doplnil, že je to dílo zcela odlišné od filmu Gravity (Gravitace) se Sandrou Bullockovou, za který Cuarón v roce 2014 získal Oscara.

Roma možná není memoár, který mnozí od tak dobrodružného režiséra sci-fi a fantasy filmů asi očekávali, ale je to zcela svěží, sebevědomý, překvapivý a neskutečně krásný film, shrnul McCarthy.

Ocenění je pro americkou streamovací službu Netflix, která film produkovala, velké vítězství, jež zřejmě povede k upevnění její reputace v souvislosti s produkcí celovečerních filmů.

Úspěch ale může slavit také proto, že na rozdíl od filmového festivalu v Cannes filmy z produkce Netflix mohly soutěžit v Benátkách. Uvedení tří filmů z produkce Netflix se ale nicméně neobešlo bez kritiky, jelikož snímky nebudou promítány v kinech.

Cena za van Gogha a královnu Annu

Ocenění za nejlepšího herce a nejlepší herečku na festivalu obdrželi Olivia Colmanová, která ve filmu The Favourite (Favoritka) hrála anglickou královnu Annu, a Willem Dafoe za ztvárnění umělce Vincenta van Gogha v životopisném filmu At Eternity's Gate (Před branami věčnosti).

Jediná režisérka Australanka Jennifer Kentová s filmem The Nightingale (Slavík) obdržela zvláštní ocenění poroty a protagonista filmu Baykali Ganambarr dostal cenu za nejlepší novou hereckou tvář.

Zlatého lva za celoživotní dílo letos dostali 81letá britská herečka Vanessa Redgraveová a 75letý kanadský režisér David Cronenberg.

Oceněné snímky na 75. filmovém festivalu v Benátkách

Zlatý lev pro nejlepší film
Roma (rež. Alfonso Cuarón)

Velká cena poroty
The Favourite (rež. Yorgos Lanthimos)

Cena za nejlepší režii
Jacques Audiard (The Sisters Brothers)

Speciální cena poroty
The Nightingale (rež. Jennifer Kentová)

Cena pro nejlepšího herce
Willem Dafoe (At Eternity's Gate)

Cena pro nejlepší herečku
Olivia Colmanová (The Favourite)

Cena za nejlepší scénář
Joel & Ethan Coenovi (The Ballad of Buster Scruggs)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme