Hvězdy v rouškách. V Benátkách se koná první mezinárodní filmový festival od začátku pandemie

V italských Benátkách v úterý začal filmový festival, který je první velkou mezinárodní filmovou přehlídkou uspořádanou nevirtuálně od počátku pandemie covidu-19. Na úvod kulturního svátku vyzvali ředitelé evropských filmových přehlídek k soudržnosti filmového odvětví.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové poroty, jako i ostatní účastníci festivalu, musí ve vnitřních prostorách nosit roušky.

Členové poroty, jako i ostatní účastníci festivalu, musí ve vnitřních prostorách nosit roušky. | Foto: Yara Nardi | Zdroj: Reuters

Do Benátek byli letos na zahájení festivalu pozváni představitelé několika dalších evropských festivalů včetně karlovarského. Cenu za celoživotní dílo převzala herečka Tilda Swintonová.

„Jestli nám tato situace něco přinesla, pak je to skutečnost, že všechny krize lze překonat, pokud tak budeme činit společně, pokud budeme spolupracovat,“ řekl na úvod ředitel benátského festivalu Alberto Barbera. Setkání ředitelů evropských přehlídek byl přítomen mimo jiné umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Karel Och.

O solidaritě s filmovou branží v úterý hovořila také letošní předsedkyně poroty, australská herečka Cate Blanchettová. Ke genetické výbavě umělců podle ní patří flexibilita, a proto věří, že se se současnou krizí vyrovnají. Hlavním úkolem kinematografie podle ní bude vyrovnat se s nástupem streamovacích služeb, které během karantény zaznamenaly nárůst počtu uživatelů. „Není to výzva jen pro italskou, českou, australskou, americkou či asijskou kinematografii. Je to celosvětová výzva,“ uvedla australská herečka.

Kromě Blanchettové na festival přijel například i americký herec Matt Dillon, francouzská herečka Ludivine Sagnierová či britská herečka Tilda Swintonová. Ta obdržela na zahajovací ceremonii Zlatého lva za celoživotní dílo. Na krátkých videích festival na dálku pozdravili i herci Dustin Hoffman, George Clooney či režisérka Jane Campionová.

Kvůli koronaviru ale přivítá 77. ročník nejstaršího filmového festivalu světa, který potrvá do 12. září, méně celebrit i návštěvníků, kteří budou muset v celém areálu nosit roušky a dodržovat další pravidla, která si před rokem na benátském ostrově Lido neuměl nikdo ani představit. Návštěvníkům budou u vchodu skenery měřit teplotu, v sálech budou volná místa kvůli dodržování bezpečné vzdálenosti a vstupenky lze koupit jen přes internet.

V Sarajevu začíná filmový festival. Kvůli koronakrizi ale bude letos poprvé v historii online

Číst článek

„Kvůli tomu, že jsme první, cítíme velkou zodpovědnost. Víme, že benátský festival bude určitým testem pro všechny,“ uvedl ředitel Barbera. Pokud to bude fungovat, doufáme, že se ostatní budou moci poučit z našeho příkladu,“ dodal.

Na programu benátského festivalu bude letos o něco méně filmů i sekcí a festival bude evropštější. Větší zastoupení bude mít také italská kinematografie. Festival v úterý poprvé po 11 letech zahájil italský snímek Lacci, který natočil režisér Daniele Luchetti. Film sleduje několik desítek let v životě dvojice a rodiny žijících v Neapoli. O hlavní cenu Zlatého lva se bude uchází 18 filmů, z toho osm režírovaných ženami. Český zástupce mezi nimi letos není, loni soutěžil snímek Václava Marhoula Nabarvené ptáče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme