Do Benátek míří Oběť. Koprodukční drama vypráví o ukrajinské matce na českém maloměstě

Vita Smačeljuk v hlavní roli snímku Oběť | Zdroj: Nutprodukce

V soutěžní sekci Orizzonti se na nadcházejícím 79. ročníku Benátského filmového festivalu představí dva snímky s českou koprodukcí. V úterý to oznámili pořadatelé nejstarší filmové přehlídky během představení soutěžního programu. Už dříve informovali také o uvedení digitálně restaurovaného trezorového snímku Ucho v sekci Venice Classics. Festival se koná od 31. srpna do 10. září.

Tento článek je více než rok starý.

Benátky Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský režisér Michal Blaško v soutěžní sekci představí svůj celovečerní debut Oběť. Emotivní drama vypráví příběh o Irině (Vita Smačeljuk), svobodné matce z Ukrajiny, která žije na malém českém městě. Když je její syn napaden, celé město se solidárně spojí jejich podpoře proti údajným romským agresorům. Když se ale její syn probudí v nemocnici, začne být těžké odlišit pravdu a lež.

Hostem ‚Filmovky‘ v Uherském Hradišti bude irský režisér Sheridan. Festival otevře dokument o Kocábovi

Číst článek

Blaškovi spolu se scenáristou Jakubem Medveckým se daří propojit případ jedné zdánlivě banální lži s vykreslením složitějšího společenského konfliktu. Jejich drama podle českého koproducenta vyniká schopností napojit se na hrdiny, a ačkoli vypráví o Češích, Ukrajincích i Romech, vyhýbá se stereotypům.

„Oběť je příběhem o důvěře matky Iriny a syna Igora žijících v cizím státě, kde jsou odkázaní hlavně sami na sebe,“ přibližuje snímek režisér.

„V jistém smyslu je to univerzální příběh, který by se mohl odehrát kdekoli na světě, protože proti sobě staví dvě minority. Otázkou zůstává, na jakou stranu se postaví většinová společnost, která se tak stane soudcem.“

Ze snímku Oběť | Zdroj: Nutprodukce

Ve vedlejších rolích se představí například Igor Chmela nebo Viktor Zavadil. Premiéra Oběti v českých kinech je plánovaná na 10. listopadu.

‚Jak ho kvůli cenzuře diváci v roce 1969 neviděli.‘ V Benátkách představí digitálně restaurované Ucho

Číst článek

Blaško má vedle toho na svém kontě ještě minisérii Podezření, kterou natočil pro Českou televizi podle scénáře Štěpána Hulíka. Detektivně laděný příběh inspirovaný skutečnými případy úmrtí pacientů s Klárou Melíškovou v hlavní roli zařadilo letos v únoru do programu Berlinale.

Druhým uváděným filmem, který podpořil Státní fond kinematografie, je psychologické drama Obzor režiséra a scenáristy Mihaie Mincana, které se inspiruje skutečným příběhem filipínského námořníka.

Ten během plavby na obchodní lodi objeví mezi nákladem ukrytého rumunského uprchlíka. Na důkaz své pevné víry v Boha se ho rozhodne dále ukrývat a jeho přítomnost na lodi tajit i před zbytkem posádky. Brzy ale začne nebezpečná hra na kočku a myš.

Vedle benátské hlavní soutěže, kde snímky soupeří o sošku Zlatého lva, jsou Orizzonti druhou nejsledovanější sekcí festivalu. Zaměřují se na nadějné nové filmaře a na nejnovější trendy světové kinematografie.

České filmy a koprodukce se v posledních letech na festivalu v Benátkách objevují pravidelně. Vloni byl v sekci Orizzonti uveden a oceněn slovensko-česko-ukrajinský snímek 107 matek. Premiéru zde měl také rumunsko-česko-lotyšský Zázrak.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme