Zlatého medvěda na Berlinale získal snímek Synonyma. Nejlepší režisérkou je Schanelecová

V německém hlavním městě Berlíně vyvrcholil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale, který začal před týdnem. Zlatého medvěda pro nejlepší film letos získala Synonyma (Synonymes) izraelského režiséra Nadava Lapida. Snímek vypráví o muži, který se přestěhuje do Francie a pokouší se zcela potřít svoji židovskou identitu

SLEDOVALI JSME ONLINE Berlín (Aktualizováno: 21:07 16. 2. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní porota v sobotu večer rozdala osm cen. Zlatého medvěda, hlavní cenu festivalu, si odnesl snímek Synonyma. „Myslím, že to jsou otázky, které se týkají lidí všude na světě: Do jaké míry jsme schopni opustit naši identitu a rozvíjet novou,“ řekl v sobotu režisér Lapid, jehož vlastním příběhem se dvouhodinový snímek do značné míry inspiroval.

Český úspěch na Berlinale. Krátký snímek Plody mraků dostal prestižní cenu

Číst článek

I když nepatřil k hlavním favoritům na Zlatého medvěda, dokázal se nakonec v konkurenci dalších 15 filmů prosadit. Původně jich bylo v hlavní soutěži 17, jeden čínský ale nakonec nebyl uveden. 

Velkou cenu poroty získal film Francoise Ozona o pedofilním skandálu francouzské katolické církve Díky, bohu. Cenu pro nejlepšího režiséra si za film Byla jsem doma, ale odnesla Angela Schanelecová. Stříbrné medvědy za nejlepší herecké výkony dostal snímek Sbohem, synu. Nejlepší herečkou je tak Yong Meiová a hercem její filmový partner Wang Jingchun.

Cenu za nejlepší scénář získal snímek Piraně! o teenagerských mafiánech. Stříbrného medvěda za umělecký přínos potom získal kameraman filmu Out Stealing Horses. Podrobnosti z předávání najdete v online reportáži pod článkem.

Před vyhlášením

Předmětem diskuzí na filmovém festivalu je nejen film francouzského režiséra Françoise Ozona Díky bohu (Grâce à Dieu), ale příznak „nejkontroverznější“ si vysloužil snímek režisérky Isabel Coixetové Elisa a Marcela (Elisa y Marcela). A to nikoliv kvůli ději, ale skutečnosti, že film vyprodukovala streamingová společnost Netflix.

Zastánci kinového promítání upozorňovali na fakt, že film distribuovaný primárně prostřednictvím placené internetové služby doposud nebyl na festivalu nominován.

Proto šéf festivalu Dieter Kosslick, který shodou okolností letos po osmnácti letech opouští svou pozici, požadoval po americké společnosti ujištění, že bude drama promítáno i ve španělských kinech.

Průběh festivalu sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Vltava Pavel Sladký v online reportáži:

Pavel Sladký, rez Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme