Začíná filmový festival Berlinale. K hostům ceremoniálu promluvil prezident Zelenskyj

V německé metropoli ve čtvrtek večer začal 73. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Filmový svátek, který publiku nabídne na 300 snímků, se nese v duchu solidarity s Ukrajinou vzdorující již rok ruské invazi. Na zahajovacím ceremoniálu promluvil k návštěvníkům přes video ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který hovořil o významu kin a o emocích, které filmy mohou vyvolat.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Berlín (Aktualizováno: 21:46 16. 2. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident na úvod řekl, že kina mohou překonávat zdi a inspirovat

Ukrajinský prezident na úvod řekl, že kina mohou překonávat zdi a inspirovat | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

Zelenského, který se přes video připojil z Ukrajiny, uvítal v sále Berlinale Palast potlesk vestoje. Ukrajinský prezident na úvod řekl, že kina mohou překonávat zdi a inspirovat a že jedna taková zeď vedla u Postupimského náměstí nedaleko sálu, kde festival začal.

„Postupimské náměstí bývalo hranicí mezi svobodným Západem a Východem,“ řekl o berlínské zdi, která rozdělovala německou metropoli. „Dnes chce Rusko postavit takovou zeď mezi námi a vámi,“ uvedl.

Válka na Ukrajině udělala z Oběti historický film, říká debutující režisér Blaško

Číst článek

Ukrajina je nyní podle Zelenského pevností svobody. „Pevností, která rozhodně zůstane stát. My vyhrajeme,“ řekl.

Během Zelenského vystoupení byl na pódiu hollywoodský herec a režisér Sean Penn. Ten v pátek v Berlíně uvede ve světové premiéře svůj dokumentární snímek o Ukrajině Superpower (Supersíla), který natočil společně s Američanem Aaronem Kaufmanem. Penn kvůli filmu o ruské invazi a ukrajinském prezidentovi Zelenském opakovaně Ukrajinu navštívil.

Na ruskou agresi proti Ukrajině na čtvrteční ceremonii upozornili výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková a umělecký šéf festivalu Carlo Chatrian. „Naše sympatie jsou s lidmi, kteří Ukrajinu museli opustit, a také s těmi, kteří ji brání,“ řekli. Dodali, že ruskou invazi tvrdě odsuzují.

Berlínská primátorka Franziska Giffeyová | Foto: Fabrizio Bensch | Zdroj: Reuters

Na utrpení Ukrajinců poukázala v projevu i státní ministryně pro kulturu a média Claudia Rothová, která rovněž kritizovala autoritativní režimy v Íránu a Afghánistánu. I berlínská primátorka Franziska Giffeyová hovořila o Ukrajině a Íránu. „Berlín je město míru a svobody,“ řekla Giffeyová.

Společně s Ukrajinou si chce Berlinale připomínat i demokratické hnutí v Íránu. „Válka na Ukrajině a protestní hnutí v Íránu jsou dvě oblasti konfliktů, které se zcela jasně týkají demokracie a svobody projevu,“ uvedla výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková.

Tomorrow, on Feb 16, the start of the 2023 Berlinale will be celebrated in the Berlinale Palast with the Opening Gala and numerous guests. The event will be broadcast on ZDF/3sat from 7.20 pm and streamed live on our website and YouTube channel: bit.ly/BerlinaleYouTu…

19:41 – 15. 02. 2023

76 241

Festival, který společně zahájili Rissenbeeková a Chatrian, zahájila americká romantická komedie She Came to Me (Přišla ke mně), kterou natočila režisérka Rebecca Millerová. Snímek, ve kterém hrají hvězdy jako Peter Dinklage, Anne Hathawayová či Marisa Tomeiová, měl v Berlíně zároveň světovou premiéru.

Čeští (ne)soutěžní zástupci

O sošku Zlatého medvěda, která je hlavní cenou filmového svátku, se letos uchází 19 snímků. Český mezi nimi stejně jako loni chybí. Tuzemská produkce je ale v doprovodné soutěžní sekci Encounters zastoupena dokumentem Východní fronta z tvorby Vitalije Manského a Jevhena Titarenka. Na vzniku snímku se vedle Česka podílely také Litva, Ukrajina a Spojené státy.

Režisér a zároveň hlavní postava dokumentu Jevhen, který se už v roce 2014 vydal na Krym jako válečný dokumentarista, se v únoru 2022 i s přáteli dobrovolně přihlásil ke zdravotnickému praporu na frontě. Film zachycuje jejich zkušenosti během prvních šesti měsíců války, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

Festival vybral také film Poznámky z Eremocénu režisérky Viery Čákanyové. Slovensko-česká koprodukce je experimentálním celovečerním dokumentem, audiovizuální pohlednicí, kterou posílá autorka do budoucnosti. Snímek kombinuje deníkové záznamy klasického filmu a snímky z 3D skeneru.

Krátký animovaný snímek Deniska umřela režiséra a studenta pražské FAMU Phillipa Kastnera zařadil festival do sekce Generation Kplus, která představuje ve světové premiéře nejlepší celovečerní i krátké filmy pro děti. Film vypráví příběh o ztrátě milovaného domácího mazlíčka a o tom, jak je možné se s bolestivou zkušeností vyrovnat.

Retrospektivní sekce festivalu uvede digitálně restaurovanou verzi Sedmikráskek z roku 1966, které jsou jedním z režijních vrcholů Věry Chytilové. Kousavá výpověď o konformismu, maloměšťácké úzkoprsosti a limitech bezstarostnosti má díky tomu nadčasové kvality.

Předsedkyně festivalové soutěžní poroty, americká herečka Kristen Stewart | Foto: Annegret Hilse | Zdroj: Reuters

Zahajovací ceremoniál k upozorněním na klimatické problémy Země využila dvojice aktivistů z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), která se přilepila ke slavnostní červené ploše.

Přímo k červenému koberci se podle zveřejněných záběrů aktivisté nedostali, i tak ale pronikli do zapovězeného prostoru, kam museli přelézt hrazení.

Berlinale potrvá do 26. února, vrcholem ale bude sobota 25. února, kdy porota vybere vítězný snímek festivalu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme