Na festivalu Berlinale promítnou i český film Daleká cesta. Snímek natočil v roce 1949 Alfréd Radok

Debutový celovečerní film Alfréda Radoka Daleká cesta se probojoval na festival Berlinale do sekce Berlinale Classics. Snímek nedávno prošel digitálním zrestaurováním, na které dohlížel Národní filmový archiv. Po festivalové premiéře se pak film objeví také v českých kinech a to po sedmdesáti letech od prvního uvedení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie z debutového celovečerního filmu Alfréda Radoka Daleká cesta

Fotografie z debutového celovečerního filmu Alfréda Radoka Daleká cesta | Zdroj: Národní filmový archiv

Film z roku 1949 vypráví osud pražské židovské rodiny Kaufmannových za druhé světové války. Podle generálního ředitele Národního filmového archivu Michala Breganta tak jde o jedno z prvních filmových zobrazení holokaustu. Ve filmu jsou navíc použity na tu dobu novátorské postupy, kdy je kombinován hraný a dokumentární film.

Extase se po 85 letech vrací. Machatého film, jenž šokoval nahotou, zahájí festival v Benátkách

Číst článek

„Daleká cesta je zlomovým filmem československé kinematografie. Radok ji natočil jen tři roky po konci druhé světové války, takže patří k nejranějším reflexím holokaustu. Právě tento fakt stejně jako novátorské využití filmového vyprávění byly důvodem, proč byl film distribuován jen velice omezeně a nakonec odložen. Svou roli v tom hrála i žárlivost prorežimních filmařů, kteří vycítili, že je Radokův talent významně přesahuje,“ popsal Bregant.

Schvalovací orgány v roce 1949 film odmítly. I tak se ale krátce hrál v mimopražských kinech, než byl zcela vyřazen z distribuce. 27. února se tak do kin vrátí po sedmdesáti letech.

Restaurátoři se snažili film zachovat v co nejvěrnější podobě, jak byl v roce 1949 vysílán. Proto museli provést rozsáhlý výzkum. „V Národním filmovém archivu se dochoval originální negativ obrazu, duplikátní negativ zvuku, dva duplikační pozitivy a sedm kombinovaných kopií z různých období, z toho dvě na 16mm filmu,“ informoval archiv v tiskové zprávě.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme