Borat podruhé ‚nakoukává do americké kultury‘. Snaží se přesvědčit diváky, aby přišli k volbám

„A teď vy volit. Nebo my vás popravit.“ Slova v lámané angličtině uzavírají nový satirický snímek, ve kterém britský komik Sacha Baron Cohen vystupuje jako americké kultury neznalý kazašský reportér Borat Sagdiyev. Snímkofilm, jak zní kratší podtitul filmu, zhlédly podle studia Amazon jen za první víkend od uvedení online desítky milionů lidí. Cohen doufá, že právě na ně jeho ztřeštěné převleky zapůsobí. Bojí se totiž o demokracii v USA.

Tento článek je více než rok starý.

VIDEO Kusek / New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Většinu kariéry jsem se zdráhal zaujmout veřejný postoj k aktuálním společenským otázkám. Cítil jsem se mnohem jistěji v roli – nebo v mankinách (bikinách pro muže, ve kterých se předvedl v původním snímku o Boratovi a kterým se v češtině někdy také říká boratky, pozn. red.),“ napsal herec a scenárista Sacha Baron Cohen ve svém sloupku pro časopis Time.

„Ano, velká část mé komedie je nepříjemně pubertální. Když ale satira funguje, dokáže ponížit mocné a odhalit společenské neduhy. Pokud přimějete lidi ukázat, v co skutečně věří, mnohdy narazíte na neznalost, fanatismus a konspirace, které číhají těsně pod povrchem našich moderních životů.“

Právě nekonvenčními způsoby, jakými odkrývá zakořeněné společenské předsudky, se Cohen proslavil asi nejvíce. Když jako Borat vyzbrojen hustým knírkem a silným přízvukem protkaným zkomolenými polskými frázemi vyrazil před 14 lety do „US a A“ natáčet o místní kultuře, diváci se nestačili divit, jak snadno zvládl nic netušící protagonisty filmu přesvědčit, aby souhlasili s jeho kontroverzními výroky.

Památné jsou například scény, kde mu automobilový dealer velmi ochotně radí, v jaké rychlosti je ideální přejet Roma, nebo kde mu prodejce zbraní bez většího zaváhání a zcela vážně odpovídá na otázku, čím se nejlépe ubrání před Židem.

Návrat do Spojených států ale po letech není jednoduchý. Kvůli tomu, jak před celým světem zostudil kazašský národ, totiž Borat strávil uplynulé roky v gulagu. Ven ho dostane až tajná mise. Jejím cílem je doručit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi dárek, kterým si má autoritářská země získat zpátky jeho přízeň.

Odtud vychází také slovy nijak nešetřící název snímku, který ve své úplnosti zní Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (Borat Následný snímkofilm: Doručení ohromného úplatku americkému režimu ve prospěch kdysi skvělého kazašského národa).

‚Wuchanská chřipka‘

Vyskytne se rovnou několik problémů. V USA už Borat kvůli své popularitě a charakteristickému vzezření nedokáže jen tak splynout s davem, a tak musí vousatý Kazach místo šedého obleku zvolit trochu důmyslnější převleky. K tomu navíc přijde o původně zamýšlený dárek pro americkou vládu.

‚Příběh ohromné neschopnosti.‘ Nový snímek viní Trumpovu vládu, že může za smrt desetitisíců lidí

Číst článek

V rámci improvizace se rozhodne nabídnout viceprezidentu Mikeu Pencovi svou 15letou dceru Tutar (Maria Bakalova), která podle smyšlených kazašských zvyklostí nemá žádná práva, a proto sní o pohádkovém osudu po vzoru Melanie Trumpové. Aby toho nebylo málo, svět zasáhne pandemie.

Nedá se však říct, že by koronavirus trochu nenahrál Cohenovi do karet. Příběh sice v určitém okamžiku odbočí od hlavní emancipační linky, britský komik tím ale dostane příležitost zdůraznit, jak nebezpečné je šíření lží a konspiračních teorií, které podle něj ve velkém živí právě Trumpova administrativa.

Zakusil to na vlastní kůži, když strávil pět dní národního lockdownu v domě s dvojicí zapřisáhlých příznivců těchto spikleneckých teorií. Sám pak na sjezdu ultrapravice vystoupil se svou rasistickou písní, kde k viditelnému potěšení i šoku přihlížejících zpíval třeba následující: „Co s (bývalým prezidentem Barackem) Obamou? Vstříkneme mu wuchanskou chřipku.“

Cohen ve svém textu pro Time píše o tom, jak na shromáždění příznivců držení zbraní ve státě Washington prokoukli jeho převlek a vyhnali ho spolu se štábem pryč z pódia (viz video níže).

„Naštvaný dav nám zablokoval cestu a začal mlátit pěstmi do našeho vozu. Pod kšandami jsem měl neprůstřelnou vestu, ale když jsem viděl venku ty lidi, jak se ohánějí svými poloautomatickými zbraněmi, přišlo mi to jako nedostatečná ochrana,“ popisuje herec a dodává: „Zdárně jsem vyvázl. Teď se ukáže, jestli Amerika bude mít stejné štěstí.“

K samotnému Trumpovi se Borat nakonec nedostane, což není až takové překvapení, když uvážíme, že v prvním filmu vykonal potřebu před jeho newyorským hotelem. Podaří se mu ale narušit projev viceprezidenta Pence a do dosti kompromitující situace dostane také Trumpova právníka a blízkého přítele Rudyho Giulianiho.

S ním Boratova filmová dcera natáčí v hotelovém pokoji rozhovor. Následně společně odcházejí do ložnice, kde mu 24letá herečka pomáhá sundat mikrofon. Kamera ho tehdy přistihne, jak leží na posteli a strká si ruku do kalhot. Giuliani se však brání tím, že se nijak nevhodně nechoval a pouze si zastrkával košili.

Pozornost amerického prezidenta si ale nakonec Sacha Baron Cohen přeci jenom získal. Trump ho označil za odporného, falešného muže, který mu nepřijde vůbec vtipný. Cohen v reakci na to na svém twitteru prohlásil, že děkuje za propagaci filmu a že mu Trump také nepřijde vtipný.

Kazakhstan, very nice!

Američtí vládní představitelé nejsou zdaleka jediní, koho se Cohenovi podařilo svými provokativním výstupy rozlítit.

Zástupci asociace kazašských Američanů jeho nový snímek ještě před premiérou bojkotovali s tím, že může „nenapravitelně poškodit obraz kazašského národa a jeho lidi, jelikož jeho komediální povaha ospravedlňuje diskriminaci na základě etnika“, jak cituje jejich otevřený dopis deník The Guardian.  

Samotný Kazachstán se už ale zdá být nad věcí. Zatímco v případě prvního filmu (Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu) autoritářská vláda nejdříve jeho uvedení zakázala a hrozila Cohenovi žalobou, jen aby v roce 2012 otočila a poděkovala Boratovi za přínos místnímu cestovnímu ruchu, nyní se rovnou rozhodla využít premiéru ve svůj prospěch.

Nasadila proto krátké spoty, které mají v zemi podporovat turismus. Návštěvníci Kazachstánu v nich hodnotí místní pamětihodnosti známou Boratovou hláškou „very nice“, neboli „moc pěkné“.

„Úroveň absurdností a korupce v naší zemi je tak vysoká, že Borat je to poslední, co nás trápí,“ uvedla pro server Al Jazeera kazašská marketérka Tatiana Fominová. „Kazachstán si získává ve světě pozornost svými politickými a společenskými skandály. Borat naši pověst nemůže nijak zhoršit,“ dodala.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme