Festival krátkých filmů BRNO16 se letos vrátil do kin, zvítězil snímek z Egypta

Egyptský film s názvem Předsvatební oslava se stal vítězem 62. ročníku Mezinárodního festivalu krátkých filmů BRNO16. Po loňském ročníku, který se konal kvůli covidu online, zaplnili diváci obě kina, kde se letos od středy promítalo, a to Kino Art v Cihlářské ulici a No Art v Radnické, řekl ředitel a dramaturg festivalu Milan Šimánek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

diváci v kině, ilustrační foto

Zajímavostí bylo, že pořadatelé letos divákům promítli tytéž filmy, které byly zařazené do loňského ročníku, aby si je mohli vychutnat na plátně (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zajímavostí bylo, že pořadatelé letos divákům promítli tytéž filmy, které byly zařazené do loňského ročníku, aby si je mohli vychutnat na plátně.

V Olomouci začala Divadelní Flora, potrvá do prosince. Festival nabídne současnou činohru i workshopy

Číst článek

Festival pokračuje ještě v neděli.

„Jsme velmi rádi, že se letošní ročník mohl opět uskutečnit v domovském Kině Art. Vážíme si toho, že to letos ocenili i diváci, kteří na Cihlářskou dorazili v opravdu hojném počtu,“ řekl Šimánek.

Kino Art se totiž několik let rekonstruovalo a kvůli azbestu se práce protahovaly. Otevřelo se na podzim roku 2019, tedy krátce před vypuknutím pandemie.

Vítěz festivalu

Vítězný snímek natočil režisér a scenárista Morad Mostafa. Podle poroty se jedná o podmanivý obraz komplikovaných a chaotických vztahů na rozlučce se svobodou očima nezasvěcence.

V kině i online. Festival dokumentárních filmů v Jihlavě nabídne propagátora LSD či Jana Nedvěda

Číst článek

„Konflikt pomáhá odkrýt praskliny a kulturní rozdíly. Film nejen zachycuje události a jejich protagonisty, ale také komplexně a nezjevným způsobem odkrývá množství vrstev mezilidských vazeb a společenských struktur. Kinematografické pozorování nabývá působivé formy, aniž by nutilo obraz do osvědčených narativů,“ uvedli porotci.

Snímky hodnotila i středoškolská studentská porota a ta vybrala jako nejlepší snímek Maradonovy nohy. Příběh se odehrává v Palestině a hrdiny jsou dva malí chlapci s vášní pro brazilský národní fotbalový tým. Sbírají fotbalové kartičky a jako poslední jim schází kartička s nohy legendárního Diega Maradony.

„Celý příběh je opředen dětskou nevinností a naivitou, která vtáhne diváka do děje. Má spád a inspirující myšlenku. Zvláštní pozornost bychom chtěli věnovat také dětským hereckým výkonům,“ napsali porotci.

13 českých a slovenských snímků

Další porota hodnotila pouze české a slovenské snímky, jichž se sešlo 13. Nejvíce se líbil film Pozdrav z Nigérie.

Začíná druhý díl zlínského filmového festivalu. Zahájí ho animovaný snímek Myši patří do nebe

Číst článek

„Svým absurdně satirickým pojetím důvtipně reflektuje odcizenost současného světa a problémy komunikace. Oceňujeme zejména promyšlenou formální stránku filmu svědčící o autorově schopnosti adaptovat současné trendy v kinematografii do vlastní tvorby. Nejvýraznější klady snímku spatřujeme v překvapivé pointě i četných režijních nápadech na úrovni inscenace a obrazové kompozice,“ uvedli porotci v hodnocení.

Přehlídka se koná bez přerušení od roku 1960. Šestnáctka v názvu festivalu odkazuje k 16milimetrovému formátu, na kterém bývala v minulosti natočena většina krátkých filmů. V současnosti soutěží filmy natáčené i promítané převážně z digitálních formátů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme