V Cannes zazní česká ukolébavka Ester Geislerové ve filmu Psi kalhoty nenosí

Na festivalu v Cannes ve dnech 14. až 25. května diváci nový ryze český film neuvidí, tuzemskou kinematografii bude částečně zastupovat snímek finského režiséra Jukka-Pekky Valkeapääho Psi nenosí kalhoty (dříve pod názvem Mona). Hudbu k němu složil Michal Nejtek a výraznou ženskou roli v něm hraje Ester Geislerová.

Tento článek je více než rok starý.

Cannes Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plakát 72. ročníku filmového festivalu v Cannes

Plakát 72. ročníku filmového festivalu v Cannes | Zdroj: Reuters

Za Českou republiku na filmu spolupracovali také producenti ze společnosti Bionaut Danny Holman a Vratislav Šlajer, který říká, že film je sice temným dramatem, ale také romantickým filmem, který se nevyhýbá humoru. „I když prý se mu smějí společně hlavně Finové a Češi," říká Šlajer.

Hlavnímu hrdinovi filmu, jehož hraje helsinský rodák Pekka Strang, se v jezeře tragicky utopí žena (Ester Geislerová). Tato temná událost, která se navíc odehraje před zraky jejich malé dcerky, Juhu neustále pronásleduje a znemožňuje mu navázat vztah s lidmi.

Příběh bolestné ztráty a znovunalezení. V chystaném finsko-českém filmu Mona si zahraje Ester Geislerová

Číst článek

Ester Geislerová se musela na natáčení speciálně připravovat, chodila na kurzy freedivingu, volného potápění. „Trénovala jsem ponory přesně podle storyboardu, takže na natáčení jsem pak byla perfektně připravená, natočili jsme to skoro napoprvé a dublérku poslali domů,“ vysvětluje Radiožurnálu.

Její postava v jedné scéně uspává čtyřletou holčičku českou ukolébavkou. Finskému režisérovi se to tak líbilo, že to Geislerovou nechal nahrát ještě jednou ve studiu. „Písnička tak ve filmu zůstala v češtině a moje postava je Češka,“ dodává Geislerová.

Předchozími dva filmy režiséra mohli čeští diváci vidět na filmovém festivalu v Karlových Varech či na Filmové škole v Uherském Hradišti. Svou prvotinu Cizinci uvedl také na festivalu v Cannes a za druhý snímek Uprchlíci dostal čtyři ceny Jussi, finskou obdobu Zlatého lva.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme