Zlatou palmu si z Cannes odváží snímek Parazit. Cenu pro nejlepšího herce získal Banderas

Hlavní cenu letošního 72. ročníku filmového festivalu v Cannes Zlatou palmu letos získalo drama Kisaengčchung (Parazit) režiséra Bog Joon-hoa. Filmař se tak zapsal do historie festivalu jako první Korejec, který na toto ocenění dosáhl. Slavnostním předáváním cen v sobotu večer festival končí. Přímo v Cannes ho sledoval živě filmový publicista Českého rozhlasu Vltava Pavel Sladký.

Sledovali jsme online Cannes (Francie) (Aktualizováno: 22:01 25. 5. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepším hercem byl na filmovém festivalu v Cannes oceněn Antonio Banderas za svou roli ve filmu Bolest a sláva

Nejlepším hercem byl na filmovém festivalu v Cannes oceněn Antonio Banderas za svou roli ve filmu Bolest a sláva | Foto: Eric Gaillard | Zdroj: Reuters

Jako druhý se umístil snímek Atlantique, který vznikl v koprodukci Francie, Senegalu a Belgie. Velkou cenu poroty si za něj odnáší francouzsko-senegalská režisérka Mati Diopová.

Ocenění filmového festivalu za nejlepší režii získali belgičtí bratři Luc a Jean-Pierre Dardenneovi za dramatický snímek Le Jeune Ahmed (Mladý Ahmed).

Cenu za nejlepší herečku převzala Angličanka Emily Beechamová za roli v dramatu Little Joe rakouské režisérky Jessica Hausnerové. Nejlepším hercem pak byl vyhlášen Španěl Antonio Banderas za výkon v dramatickém snímku Bolest a sláva uznávaného španělského režiséra Pedra Almodóvara.

Devětašedesátiletý Almodóvar řekl, že film Bolest a sláva o stárnoucím režisérovi je o něm samotném jenom z 20 procent, ale kritici se shodují, že Španěl do Cannes přivezl svůj zatím nejosobnější film. Ve snímku si po boku Banderase zahrála Penélope Cruzová. I přes příznivé kritiky film hlavní cenu nezískal, vyhlášený filmař Almodóvar tak stále zůstává bez Zlaté palmy.

Zpráva pokračuje pod online reportáží:

O vítězi rozhodla porota, v jejímž čele letos zasedl mexický režisér Alejandro González Iñárritu. Jejími dalšími členy pak byli například polský režisér Pawel Pawlikowski, francouzský autor komiksů Enki Bilal, řecký režisér Yorgos Lanthimos, americká herečka Elle Fanningoví nebo italská režisérka Alice Rohrwacherová.

Aby mohl být film zařazen do jedné z hlavních kategorií, musí vzniknout během 12 měsíců před festivalem a splňovat hlavní podmínku — odpovídat duchu festivalu, jímž je přátelství a univerzální spolupráce.

Zlatou palmu získal korejský režisér Bog Joon-ho za svůj film Parazit | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Do soutěžní kategorie se dostanou snímky, které tuto podmínku splňují, v nesoutěžní jsou ty, které jí sice neodpovídají, ale organizátoři na ně chtějí upozornit, v kategorii Un certain regard (Určitý pohled) se pak objevují experimentální filmy. Kromě Zlaté palmy se uděluje Cena poroty, Velká cena, Cena pro nelepší herečku a herce a nejlepšího režiséra či režisérku.

Už 19. května si v Cannes převzal Zlatou palmu za celoživotní dílo legendární francouzský herec Alain Delon. Proti jeho vyznamenání vznikla i petice, neboť herec se v posledních letech stal terčem kritiky kvůli svému chování k ženám nebo názorům na homosexuály.

Alain Delon převzal v Cannes i přes protesty čestné ocenění. ‚Mé kariéře není co vytknout,‘ vzkázal

Číst článek

K Česku se vztahovalo několik snímků v nesoutěžních sekcích. V sekci Cannes Classics byl uveden dokument režisérů Heleny Třeštíkové a Jakuba Hejny Forman vs. Forman. Snímek, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, je uceleným životním portrétem režiséra Miloše Formana.

Promítány byly i filmy Psi nenosí kalhoty (Dogs Don't Wear Pants) a Sólo, na kterých se podíleli čeští tvůrci. V sekci Cinéfondation byl představen studentský film Sto dvacet osm tisíc, který získal na Českých lvech cenu za nejlepší studentský film. Režisérem a scenáristou čtvrthodinové sociální sondy je student pražské Filmové a televizní fakulty (FAMU) Ondřej Erban.

Přehled hlavních cen 72. ročníku filmového festivalu v Cannes

Zlatá palma
Kisaengčchung (Parazit)

Velká cena poroty
Atlantique

Nejlepší režie
Luc a Jean-Pierre Dardenneovi

Nejlepší herečka
Emily Beechamová

Nejlepší herec
Antonio Banderas

Nejlepší scénář
Céline Sciammaová

Cena poroty
Les Misérables

Pavel Sladký, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme