‚Anderson na n-tou.‘ V Cannes uvedli očekávanou novinku filmařského milovníka symetrie

Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun. Tak zní kompletní český název novinky Wese Andersona, která se v pondělí po ročním koronavirovém odkladu dočkala své světové premiéry. Amerického režiséra na červený koberec festivalu v Cannes doprovodila i početná herecká delegace, k níž patří třeba Bill Murray, Tilda Swinton, Owen Wilson, Adrien Brody nebo Timothée Chalamet. Do českých kin by se měl snímek dostat v polovině listopadu.

Cannes / Ennui-sur-Blasé Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Když sledujete filmy Wese Andersona, víte to. Během několika vteřin si všimnete symetrické kompozice, horizontálních pohybů kamery, křiklavých barev, bezpatkového písma, upovídaných postav, melancholického humoru a mnoha jiných prvků, které jeho komedie odlišují od ostatních,“ píše ve své recenzi pro BBC filmový kritik Nicholas Barber.

„Nejspíš také víte, zda se vám jeho styl líbí, nebo se vám protiví. Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun váš názor nezmění,“ dodává s tím, že zmíněný snímek je zřejmě nejvíce andersonovský z dosavadní Andersonovy tvorby. „Je to koncentrovaný Anderson. Anderson na druhou, Anderson na n-tou.“

Český distributor Francouzskou depeši Liberty, Kansas Evening Sun nazývá milostným dopisem novinářům a novinářkám 20. století. Jeho příběh, rozdělený do tří částí, je zasazený do detašované redakce amerických novin ve fiktivním francouzském městě Ennui-sur-Blasé, kterou vede šéfredaktor s tváří Billa Murrayho.

Jak spolu se svým týmem dává dohromady poslední vydání svého týdeníků, začínají se dohromady splétat příběhy za publikovanými reportážemi. V nich se ve větších i menších rolích objeví například Adrien Brody, Tilda Swinton, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Benicio del Toro, Jeffrey Wright, Owen Wilson nebo Mathieu Amalric.

Tvůrci se nijak netají tím, že byl snímek inspirován magazínem The New Yorker a jeho nejslavnějšími autory a editory, jako byli Harold Ross, William Shawn, Lillian Ross nebo James Baldwin.

Wes Anderson má na svém kontě sedm oscarových nominací a deset celovečerních filmů. Ten poslední, loutkovou animaci Psí ostrov, mohli čeští diváci vidět v květnu 2018. Celkem tři nominace na Ceny Akademie – za nejlepší film, režii a původní scénář – získala jeho tragikomedie Grandhotel Budapešť.

Ekcentrický filmař bodoval v Cannes už se svým, tehdy zahajovacím, snímkem Až vyjde měsíc. V roce 2012 za něj převzal hlavní festivalovou cenu Zlatá palma. „Snad brzy budeme moct dorazit s dalším (filmem). Děkuji vám,“ sdělil filmař přítomnému publiku během devítiminutového potlesku.

Podle informací Unie filmových distributorů by měla Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun do českých kin vstoupit 18. listopadu 2021.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme