Akademie upravila pravidla. Zahraniční snímky se nově utkají o Oscara pro nejlepší mezinárodní film

Americká filmová a televizní akademie příští rok poprvé předá Oscara za nejlepší mezinárodní film. Tak se totiž přejmenovala kategorie cizojazyčných snímků, kam mohou země každoročně nominovat své zástupce natočené v jiném než anglickém jazyce. Změnu názvu spolu s další úpravou pravidel schválili akademici v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvětšenina ceny Oscar

Zvětšenina ceny Oscar | Foto: Lucy Nicholsonová | Zdroj: Reuters

„Zjistili jsme, že význam slova cizojazyčný je v rámci globální filmařské komunity zastaralý,“ uvádí Akademie v tiskové zprávě. „Jsme přesvědčeni, že název mezinárodní film bude lépe reprezentovat tuto kategorii a podporovat pozitivní a inkluzivní pohled na filmové umění jako univerzální zážitek.“

Změnou názvu kategorie se ovšem nemění její vnitřní pravidla. Za mezinárodní film je nadále považován celovečerní hraný snímek, který byl produkován mimo Spojené státy americké a mluví se v něm zejména v jiném než anglickém jazyce. Každá země může do kategorie nominovat pouze jeden film.

Nejlepším filmem roku je road movie Zelená kniha. Oscarové výkony podali Malek a Colmanová

Číst článek

Letošním vítězem této kategorie se stalo mexické černobílé drama Roma. Tuzemská tvorba se do užší nominace dostala celkem devětkrát. Oscara za nejlepší cizojazyčný film pak získaly snímky Obchod na korze, Ostře sledované vlaky a Kolja.

Kategorie nejlepší masky bude od příštího roku obsahovat pět namísto současných tří nominací. Také už nebude potřebovat, aby mělo v daném kalendářním roce premiéru osm celovečerních animovaných snímků, aby se vyhlašovala ocenění v jejich zvláštní kategorii.

Akademie se alespoň prozatím rozhodla neupravovat pravidla tak, aby z boje o Oscara vyloučilo snímky streamovacích služeb typu Netflix či Amazon, které jsou do kin uváděny zpravidla na velmi omezenou dobu, a diváci je tak konzumují hlavně na televizích či počítačích, na což si po úspěchu už zmíněného snímku Roma z distribuce Netflixu stěžoval například režisér Steven Spielberg.

Celkem 92. výroční Ceny Akademie budou předány tradičně v Dolby Theatre v Los Angeles v noci na 10. února 2020.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme