Přehledně: kdo má šanci získat Oscara pro nejlepší film? O zlatou sošku soupeří Joker i Malé ženy

O zlatou sošku v kategorii Nejlepší film se na letošním 92. ročníku udílení Cen Akademie utká devět snímků. Nechybí mezi nimi snímek Tenkrát v Hollywoodu amerického režiséra Quentina Tarantina, jihokorejská černá komedie Parazit nebo psychologický thriller Joker na motivy příběhu slavného komiksového záporáka. Kdo další má šanci v hlavní kategorii zvítězit? Server iROZHLAS.cz připravil před pondělním předáváním cen přehled nominovaných.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní 91. ročník cen Americké filmové akademie původně moderátora měl mít

O Oscara bude v hlavní kategorii bojovat devět filmů. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

1917

Válečný snímek 1917 režíroval britský oscarový režisér Sam Mendes. Drama zachycuje dvojici mladých britských vojáků Schofielda (George MacKay) a Blaka (Dean-Charles Chapman), kteří se na sklonku první světové války pokoušejí doručit zprávu, která má zachránit životy bezmála dvou tisíců mužů. Plánovaný útok na německou armádu je totiž odsouzen k neúspěchu. Ve snímku se představí také herecké hvězdy Benedict Cumberbatch, Mark Strong nebo Colin Firth.

Irčan

Nájemný zabiják Frank Sheeran (Robert De Niro) vzpomíná na svoji práci pro gangstera Russella Bufalina (Joe Pesci) i prominentního vůdce odborů Jimmyho Hoffa (Al Pacino). Nejdražší režisérský počin amerického režiséra Martina Scorseseho vychází z biogrrafické knihy I Heard You Paint Houses z roku 2014 amerického spisovatele a právníka Charlese Brandta, na níž se s Sheeranem podílel. Náklady snímku výrazně navýšil fakt, že se Scorsese rozhodl hlavní představitele omladit pomocí digitální technologie.

Válečné drama 1917 smetlo konkurenci při předávání britských filmových cen BAFTA

Číst článek

Joker

Temné drama režiséra Todda Phillipse pracuje s motivy komiksů vydavatelství DC Comics. Neúspěšný komik Arthur Fleck, který trpí neurologickou poruchou, se na plátně postupně propadá do šílenství a stává se tak záporným hrdinou, který je dobře známý obyvatelům fiktivního města Gotham i fanouškům superhrdiny Batmana. Za hlavní roli v psychologickém thrilleru získal představitel filmového Jokera, americký herec Joaquín Phoenix, cenu za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu na Zlatých glóbech.

Králíček Jojo

Protiválečná tragikomedie Králíček Jojo si na nadcházejících Cenách Akademie vysloužila hned šest nominací. Hlavním hrdinou snímku od novozélandského režiséra Taiky Waititiho je Jojo, desetiletý člen Hitlerjugend (Roman Griffin Davis). Chlapec vnímá své okolí pouze skrze nacistickou propagandu: věří, že Židé jsou rohatá monstra a imaginárním přítelem je mu samotný Adolf Hitler. Jeho ideologické přesvědčení ale čeká zkouška nejen v podobě vlastního zranění, ale také židovské dívky Elsy (Thomasin McKenzieová), kterou přímo v domě ukryje Jojoova matka (Scarlett Johanssonová).

Ženy v běhu, Avengers a Bohemian Rhapsody. Češi utratili za vstupné do kina rekordních 2,6 miliardy

Číst článek

Le Mans '66

Životopisné sportovní drama Jamese Mangolda Le Mans '66 sleduje příběh bývalého vítěze slavného automobilového závodu v Le Mans Carolla Shelbyho (Matt Damon). Shelby kývne na nabídku firmy Ford Motors, aby na další ročník soutěže sestrojil nový vůz. Takový, s jehož pomocí by mohl ukončit dlouholetou technickou převahu italské automobilky Ferrari, která Shelbymu kdysi odmítla svá auta propůjčit. V roli Shelbyho parťáka, závodníka Milese, se objeví americký herec Christian Bale.

Malé ženy

Film režisérky Grety Gerwigové je adaptací klasického románu z pera Louisy May Alcottové. Sleduje příběh čtyř sester na pozadí americké občanské války. Meg (Emma Watsonová) plánuje založit rodinu, zatímco volnomyšlenkářská Jo (Saoirse Ronanová) se vdávat v žádném případě nechce. Amy (Florence Pughová) se na svět dívá realisticky, nejmladší Beth (Eliza Scanlenová) se zase vyznačuje svou nekonfliktností. Na každou ze sester Marchových ale čekají jejich vlastní výzvy. Ve vedlejší rolích se v Malých ženách představí i Laura Dernová nebo oscarová herečka Meryl Streepová.

Manželská historie

Nicole (Scarlett Johanssonová) a Charlie (Adam Driver) jsou manželé. Nicole a Charlie o sobě vědí úplně všechno. Nicole a Charlie se rozvádějí. Tragikomedie režiséra a scenáristy Noaha Baumbacha sleduje rozpad manželství a to, jak ovlivňuje nejen partnery, ale i jejich okolí. Humor tak mísí se zármutkem i pocitem naděje. Baumbach se při natáčení filmu, který se točí kolem opatrovnictví syna Henryho (Azhy Robertson) inspiroval osobní zkušeností s vlastním rozvodem.

Předávání Oscarů bude opět bez moderátora. Televize ABC slibuje velmi zábavnou show

Číst článek

Parazit

Jihokorejská černá komedie Parazit se na letošních Zlatých glóbech stala nejlepším cizojazyčným filmem. Režisér Pon Džun-ho v ní sleduje příběh chudé čtyřčlenné rodiny Kimových, která se rozhodne vetřít do rodiny bohatého podnikatele Parka. Satirický thriller s motivy třídních rozdílů se má dočkat i anglického televizního pokračování.

Tenkrát v Hollywoodu

Devátý film režiséra Quentina Tarantina líčí příběh Ricka Daltona (Leonardo DiCaprio), fiktivního hollywoodského herce, který se na sklonku 60. let marně pokouší zachránit svoji skomírající filmovou kariéru. Jeho nejlepším přítelem je bývalý kaskadér Cliff Booth (Brad Pitt), který je pro neurotického umělce jedinou podporou. Ve snímku se jako postavy objevují skutečné hvězdy tehdejšího stříbrného plátna včetně herečky Sharon Tateové (Margot Robbieová), která se v roce 1969 stala obětí vražedného klanu Charlese Mansona.

Hlavní cenu na loňských Oscarech získal snímek Zelená kniha:

Gabriela Knížková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme