‚Vrať nám umění, Jeane.‘ Herečka Masierová se na cenách César svlékla na protest proti uzavření kin

Přišla na podium, aby předala cenu za nejlepší filmový kostým. Sama stála na jevišti v krví potřísněném převleku osla. Ten si poté svlékla spolu s červenými šaty pod ním, až nakonec zůstala na podiu úplně nahá. Francouzská herečka Corinne Masierová tak na pátečním předávání francouzských filmových Césarů protestovala proti zavřeným kinosálům a divadlům. Chtěla tak zdůraznit, jak kultura trpí kvůli vládním protikoronavirovým opatřením.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Corinne Masierová během předávání ceny pro nejlepší kostým

Herečka Corinne Masierová během předávání ceny pro nejlepší kostým | Foto: Pierre Villard / Pool / PANORAMI | Zdroj: Reuters

Masierová měla na hrudníku nápis „no culture, no future“ („bez kultury není budoucnost“), na zádech pak požadavek k premiéru Jeanu Castexovi: „Vrať nám umění, Jeane.“ Sama k tomu doplnila, že jí kostým osla doporučili přátelé, a upřesnila, že krev není její, protože už je po menopauze.

Na sociálních sítích herečka sklidila převážně kladné reakce. Lidé o jejím vystoupení napsali, že za pár minut a nahá dokázala lépe říct to, co se jiní snažili vyjádřit v oblecích a pomocí čtecího zařízení.

Přístup francouzské vlády k řešení koronavirové krize odsoudila už během zahajovací řeči moderátorka večera, jedna z nejznámějších francouzských komiček Marina Foisová.

Kritizovala mimo jiné ministryni kultury Roselyne Bachelotovou a podivila se, že si během krize našla čas na napsání knihy. „Ztrácím ve vás důvěru,“ řekla. 

Hercům, hudebníkům a dalším umělcům dochází trpělivost, protože podle nich místní vláda odmítá stanovit termín pro znovuotevření divadel, kin, muzeí, galerií a koncertních síní. „Omezili pohyb mladých lidí, zavřeli naše kina a divadla a zakázali koncerty, aby mohli otevřít kostely,“ postěžovala si Foisová.

Francouzská ministryně kultury ještě před předáváním cen zdůraznila, že vláda o podmínkách otevření kulturních míst vyjednává.

Sbohem, blbci

Jedním z velkých vítězů letošního ročníku byl režisér Albert Dupontel. Jeho film Adieu les cons (Sbohem, blbci) získal celkem sedm Césarů, z toho dva za nejlepší snímek a za režii.

Ocenění pro nejslibnějšího herce a herečku získali černošští herci Fathia Youssoufová a Jean-Pascal Zadi. Ten na podiu řekl, že jeho úkolem je zajistit rovnost příležitostí pro všechny.

Francouzská obdoba Oscarů bývá v běžných dobách největší událostí francouzského filmového kalendáře, v letošním roce se ale slavnostní večer odehrál v omezeném rozsahu. Akce se účastnili pouze nominovaní a předávající cen.

Kina jsou podle BBC ve Francii uzavřena již déle než tři měsíce a šíření koronaviru se podobně jako v dalších evropských zemích nedaří zastavit. Počet lidí, kteří se ve Francii od začátku nynější pandemie nakazili koronavirem, tento týden překročil čtyři miliony. S covidem-19 zemřelo už více než 90 000 lidí.

Ani loňské předávání cen César se neobešlo bez pozdvižení. Kvůli ocenění historického dramatu Žaluji ze sálu na protest odešlo několik hereček. Režisér snímku Roman Polanský totiž čelí několika obviněním ze znásilnění. Sám se slavnostního večera nezúčastnil kvůli „obavám z lynče“.

Martin Balucha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme