Ceny české filmové kritiky ovládl okultista Arvéd, uspěl i BANGER. či minisérie Podezření

V pražském divadle Archa udělili Ceny české filmové kritiky za rok 2022. Nejlepším snímkem se stal Arvéd režiséra Vojtěcha Maška, který si rovněž odnesl i cenu za nejlepší scénář a herecký výkon představitele hlavní role Michala Kerna. Arvéd ve své kategorii zvítězil nad dvěma dalšími snímky Il Boemo a BANGER. Tři ceny získaly projekty Michala Blaška, který se zároveň stal objevem roku díky minisérii Podezření a filmu Oběť.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychologické drama Arvéd je inspirováno životem charismatického okultisty Jiřího Arvéda Smíchovského, jehož život i smrt je dodnes opatřena mnoha tajemstvími.

Maškovo zobrazení udavače Arvéda kritici popsali jako „fascinující výpravu do svůdné přitažlivosti zla“ nebo „uhrančivý životopisný debut, jaký tu ještě nebyl“.

Nejlepším dokumentem kritici vyhodnotili KaprKód režisérky Lucie Králové. Dokumentární opera o skladateli Janu Kaprovi sleduje protagonistu originálním pohledem: využívá archivní záběry, původní soudobou hudbu společně s dějinami 20. století. 

Cenu za režii si odnesl Adam Sedlák za drogami poháněnou noční jízdu Prahou zvanou BANGER. Sedlákův štáb film natočil ve snaze dosáhnout vyšší autenticity na kamery iPhonu a BANGER. sklidil úspěch také na festivalu v Karlových Varech.

Cenu Mimo kino, věnovanou televizní, online a jiné tvorbě, si letos odnesla thrillerová televizní minisérie Podezření. Její tvůrce Michal Blaško se stal objevem roku, a to i díky jeho celovečernímu debutu Oběť, který rovněž vynesl cenu ukrajinské herečce Vitě Smačeljuk za nejlepší výkon v hlavní roli.

Krátkým filmem roku je Ostrov svobody režiséra Petra Januschka, cenu za audiovizuální počin si za střihovou skladbu Šimona Špidly odnesl dokument Good Old Czechs. 

Kompletní výsledky Cen české filmové kritiky za rok 2022

Nejlepší film

Arvéd

Nejlepší dokument

KaprKód

Nejlepší režie

Adam Sedlák (BANGER.)

Nejlepší scénář

Arvéd (Jan Poláček, Vojtěch Mašek)

Audiovizuální počin

Good Old Czechs (střih, Šimon Špidla)

Nejlepší mužský herecký výkon

Michal Kern (Arvéd)

Nejlepší ženský herecký výkon

Vita Smačeljuk (Oběť)

Cena innogy pro objev roku

Michal Blaško (Oběť, Podezření)

Mimo kino

Podezření

Nejlepší krátký film

Ostrov svobody

til Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme