Čeští kritici vyhlásili nejlepším filmem roku Krajinu ve stínu. Mezi dokumenty bodovalo V síti

Z filmu Krajina ve stínu, vpravo Magdalena Borová | Zdroj: Bontonfilm

Po dvou proměněných nominacích si z večera vyhlašování Cen české filmové kritiky odnesla historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán. Film V síti, který doplňoval trojici nejlepších snímků uplynulého roku, zvítězil v kategorii nejlepších dokumentů. Nejlepší herecké výkony podle novinářů předvedli Ivan Trojan a Magdalena Borová. Kompletní přehled oceněných najdete na konci článku.

Praha (Aktualizováno: 22:48 6. 2. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobílá Krajina ve stínu se odehrává během let 1939 až 1952 v malé obci na česko-rakouském pomezí a sleduje plíživou změnu vztahů mezi jeho obyvateli na pozadí dějinných zlomů. Je tak vůbec prvním režijním počinem Bohdana Slámy, který se neodehrává v současnosti, ani nevychází z jeho vlastního scénáře.

Předlohou snímku byl poválečný masakr v Tušti v oblasti Vitorazska na jihu Čech, kde při divokém odsunu Němců partyzáni koncem května 1945 zabili 14 lidí. 

Podle Magdaleny Borové vyzdvihla skutečný předobraz její postavy Marie, paní Korbelovou. „Její cesta by nám mohla být inspirací, stejně cesty mnoha jiných, o kterých žádný film natočen nebyl. Mohla by nám být inspirací do chvil, kdy nám dochází odvaha jít dál,“ uvedla dojatá herečka.

Ivan Trojan při přebírání ceny za výkon v životopisném dramatu Šarlatán přiznal, že tuto poctu po čtení některých kritik úplně nečekal. „Je potřeba velkorysosti,“ poznamenal s úsměvem na konto těch, kteří z jeho vítězství nejspíš neměli radost.

Během děkovné řeči se mimo jiných obrátil na syna Josefa, který ve snímku Agnieszky Hollandové ztvárnil mladší verzi jeho postavy. „Spešl díky mému synovi. Dal jsem ti život, tys mi dal mládí,“ prohlásil Trojan.

Polská filmařka Hollandová byla následně za své zachycení osudů léčitele Jana Mikoláška vyhlášena nejlepší režisérkou roku. Za scénář k Modeláři byl oceněn Petr Zelenka.

V síti se stalo vůbec prvním dokumentem, kterému se podařilo proniknout mezi trojici nominovaných na nejlepší film. Snímek, v němž Barbora Chalupové a Vít Klusák odkrývají praktiky internetových sexuálních predátorů, nakonec ovládl aspoň kategorii dokumentů. 

Nepotrestali jsme konkrétní viníky, říká historik o odsunu Němců. Ten připomíná film Krajina ve stínu

Číst článek

Novou, desátou kategorii letos dostaly krátké filmy. Mezi nimi filmové publicisty nejvíce upoutala Anatomie českého odpoledne. Hraný portrét české společnosti z letního koupaliště natočil Adam Martinec. 

„Kdysi bývala horší než teď. Mám pocit, že jsme se polepšili,“ odpověděl mladý filmař na otázku, jaká je vlastně anatomie současné české společnosti. „Je mezi námi větší sounáležitost. Společné trauma nás posílí, i když oběti jsou veliké.“

Vyhlašování ankety se tradičně konalo v pražském Divadle Archa, kvůli koronavirové pandemii ale v podstatně komornějším duchu. Večerem, který živě přenášela ČT art, provázeli Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.

Ceny filmové kritiky jsou udělovány od roku 2010. Cílem je upozornit na nejlepší filmové počiny roku, nové objevy a naděje české kinematografie. O cenách rozhoduje zhruba padesátka profesionálních filmových novinářů ve dvou kolech.

CENY ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY ZA ROK 2020

Nejlepší film
Krajina ve stínu

Nejlepší dokument
V síti

Nejlepší režie
Agnieszka Holland (Šarlatán)

Nejlepší scénář
Petr Zelenka (Modelář)

Nejlepší herečka
Magdaléna Borová (Krajina ve stínu)

Nejlepší herec
Ivan Trojan (Šarlatán)

Audiovizuální počin
Tomáš Klein, Viera Čákanyová (FREM, kamera)

Cena innogy pro objev roku
Jindřich Andrš (Nová šichta)

Mimo kino
Zrádci

Nejlepší krátký film
Anatomie českého odpoledne (rež. Adam Martinec)

 

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme