Filmem roku je podle kritiků road movie Staříci. Nejlepším hercem Schmitzer, herečkou Ramba

Čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film minulého roku road movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou v hlavních rolích. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění také cenu za nejlepší režii a pro herce Jiřího Schmitzera. Ceny české filmové kritiky se předávaly v pražském Divadle Archa a ocenění dostalo šest snímků.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička ve snímku Staříci

Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička ve snímku Staříci | Zdroj: Cinemart

Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odehrávající se na rozhádané domovní schůzi bytových vlastníků, proměnil dvě nominace – za scénář a pro herečku Terezu Ramba. Nabarvené ptáče Václava Marhoula bodovalo v kategorii Audiovizuální počin, kde kritici ocenili kameru Vladimíra Smutného. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války.

Český lev 2020. Nejvíce nominací má film Vlastníci, následují Nabarvené ptáče a Staříci

Číst článek

Loutkový film Dcera od Darji Kaščejevové, který vypráví o křehkém vztahu rodičů a dětí, aktuálně nominovaný na Oscara, je nejlepším snímkem mimo klasickou kinodistribuci.

Cenu pro objev roku získal Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii ze života třicátníků Karel, já a ty. Nejlepším dokumentem se stala road-movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka.

Cena i pro Kolju

Ceny české filmové kritiky se letos udílely podesáté. Součástí večera bylo jako ohlédnutí za 30 lety svobodné porevoluční kinematografie v Česku, respektive Československu, vyhlášení výsledků hlasování kritiků o nejlepší domácí film z let 1990 až 2019.

Vítězem se stal oscarový titul Jana Svěráka Kolja z roku 1996, druhá příčka patří snímku Kouř z roku 1991 režiséra Tomáše Vorla a třetí místo kritici přiřkli filmu Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág z roku 1992.

Český animovaný snímek Dcera zabojuje o Oscara, šanci na zlatou sošku má i výtvarnice Sopková

Číst článek

Celá tato desítka nejlepších českých filmů zahrnuje až na dva snímky z 90. let. Výjimkou a mladšími mezi nimi jsou jen Pouta Radima Špačka na šestém a Protektor Marka Najbrta na deváté místě, oba z roku 2009.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků, které aktuálně zahrnuje 52 lidí. Letos posuzovali 55 hraných, animovaných a dokumentárních filmů.

Počátkem března se budou předávat ceny Český lev, o nichž hlasuje Česká filmová a televizní akademie. Nejvíce nominací na tyto ceny získala tragikomedie Vlastníci, dostala jich 12. Nabarvené ptáče má 11 nominací a Staříci deset. Členové akademie vybírali z 34 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 30 dokumentů.

Přehled držitelů Cen české filmové kritiky za rok 2019:

Nejlepší film:
Staříci (producent Jiří Konečný)

Nejlepší dokumentární film:
Dálava (režie Martin Mareček)

Nejlepší režie:
Martin Dušek a Ondřej Provazník (Staříci)

Nejlepší scénář:
Jiří Havelka (Vlastníci)

Nejlepší herečka:
Tereza Ramba (Vlastníci)

Nejlepší herec:
Jiří Schmitzer (Staříci)

Audiovizuální počin:
Vladimír Smutný (kamera, Nabarvené ptáče)

Kategorie Mimo kino:
Darja Kaščejevová (krátký animovaný film Dcera)

Cena innogy pro objev roku:
Bohdan Karásek (Karel, já a ty)

Anketa o nejlepší český film let 1990 - 2019:
1. Kolja (1996, režie Jan Svěrák)
2. Kouř (1991, režie Tomáš Vorel)
3. Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992, režie Věra Chytilová)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme