Videotéka s českými filmy ‚zmrazuje‘ půl roku po spuštění provoz. Hledá nového investora

Streamovací služba České kino měla ambice nabídnout kompletní tuzemskou produkci. „Chtěli jsme udělat platformu, kde nikdo nebude ohrnovat nos nad žádným českým filmem,“ prohlašoval loni v prosinci filmový producent a spoluzakladatel platformy Miloslav Šmídmajer. Půl roku nato ale projekt oznamuje pozastavení provozu. Důvody jsou finanční, služba bude nadále fungovat v omezeném režimu.

Online Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filmový producent a jeden ze zakladatelů projektu České kino Miloslav Šmídmajer (uprostřed) během tiskové konference ke spuštění platformy. Vpravo herci Hana Vagnerová a Jiří Mádl

Filmový producent a jeden ze zakladatelů projektu České kino Miloslav Šmídmajer (uprostřed) během tiskové konference ke spuštění platformy. Vpravo herci Hana Vagnerová a Jiří Mádl | Zdroj: České kino

„Krátce po prosincovém spuštění platformy jsme byli informováni, že se našemu investorovi bohužel nepodařilo alokovat slíbené investice, se kterými počítal pro rozjezd projektu České kino,“ napsal v e-mailu předplatitelům další z provozovatelů služby Pavel Šmídmajer, „což pro nás znamenalo soustředit se na omezení nákladů, abychom měli dostatek času najít náhradního investora. To se nám k dnešnímu dni zatím nepodařilo, a tak jsme nuceni projekt ‚zamrazit‘.“

Videotéka při svém startu nabízela zhruba 650 českých filmů a pohádek a každý měsíc slibovala do knihovny zařadit nové tituly tak, aby postupně vznikl úplný fond českých i slovenských distribučních filmů. Startovací měsíční předplatné vyšlo na 99 korun.

České filmy na jedné adrese. Nová videotéka aspiruje na ‚dvojku‘ domácího sledování

Číst článek

Pro stávající předplatitele je přístup na platformu stále možný a mohou sledovat veškerý nabízený obsah. „Změna, která se jich ode dneška dotkne, znamená, že jsme dočasně některé filmy z nabídky stáhli, a tak je výběr momentálně omezen,“ doplnil Šmídmajer.

Reklamní kampaň podle provozovatelů běžela zhruba měsíc, kdy portál zaznamenal přes 3000 registrací. Z toho 50 procent diváků údajně na platformě zůstalo.

„Podle dat za první měsíc, návštěvnosti webu, nastavení plánu další kampaně a reklamních aktivit můžeme konstatovat, že pro platformu jako České kino je na trhu prostor a má stále potenciál stát se oblíbeným zdrojem, kam divák bude legálně chodit sledovat české filmy,“ tvrdí Šmídmajer.

„V lednu jsme začali snižovat náklady a hledat náhradního investora. Přes pokročilá jednání s několika subjekty, pro které byl ale projekt buď moc velký, nebo naopak moc malý, se nám zatím nepodařilo zajistit náhradní financování.“ 

Při spuštění platformy se uvádělo, že jejím provozovatelem je společnost Centrum českých filmů. Vstupní investici tvořila podle ČTK částka v jednotkách milionů korun.

Paleta streamovacích služeb

V Česku jsou v současné době dostupné a lokalizované zahraniční SVOD platformy Netflix, HBO Max, Prime Video, Disney+ Apple TV+, SkyShowtime a Canal+. Z tuzemských služeb patří k těm největším KVIFF.TV, která loni sloučila svou nabídku s videotékou Aerovod, a dále DAFilms nebo Edisonline.

Své vlastní streamovací platformy mají také televizní stanice Nova (Voyo), Česká televize (iVysílání) a Prima (iPrima) nebo Filmová akademie múzických umění (FAMU Films).

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme