Nejlepším filmem loňského roku byl Šarlatán. Ivan Trojan získal svého sedmého Českého lva

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) v sobotu večer za zpřísněných hygienických podmínek vyhlásila vítěze 28. ročníku svých cen Český lev. Celkem pět, spolu s tím pro nejlepší snímek uplynulého roku, jich získalo drama Agnieszky Holland Šarlatán. Ceremoniál, kterým už potřetí provázel herec Václav Kopta, sledoval server iROZHLAS.cz v online reportáži. Přehled vítězů v jednotlivých kategoriích najdete na konci článku.

Sledovali jsme online Praha (Aktualizováno: 23:38 6. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocenění nejlepší herečka v hlavní roli získala Magdaléna Borová za film Krajina ve stínu. Ocenění nejlepší herec v hlavní roli získal Ivan Trojan za film Šarlatán

Ocenění nejlepší herečka v hlavní roli získala Magdaléna Borová za film Krajina ve stínu. Ocenění nejlepší herec v hlavní roli získal Ivan Trojan za film Šarlatán | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

O Českého lva pro nejlepší film roku 2020 se ucházela Krajina ve stínu, kronika malé vesnice v pohraničí, přes kterou se přelévají velké dějiny, životopisná dramata Havel a Šarlatán, stejnou měrou společenská satira i politický thriller Modelář a absurdní podobenství o domácím násilí Žáby bez jazyka.

Favoritem večera přitom s patnácti nominacemi byla Krajina ve stínu. Nakonec jich proměnila šest, kromě těch pro nejlepší herečku v hlavní (Magdalena Borová) a vedlejší roli (Petra Špalková) také za scénář, střih, hudbu a kostýmy.

Šarlatán, Havel nebo Krajina ve stínu. Které filmy mají letos šanci na Českého lva?

Číst článek

Šarlatánovi vedle hlavní ceny večera připadla křišťálová soška lva za nejlepší režii, kameru a zvuk. Čeští akademici také ocenili herecký výkon Ivana Trojana, který se v titulní roli snímku střídal se synem Josefem.

„Nebýt jeho, Mikolášek by nebyl celý. Věřím, že se svého Českého lva dočkáš. Kousek toho mého je tvůj už teď. Až natáhnu bačkory, bude tvůj celý,“ vzkázal mu během děkovné řeči.

Trojan má ve své sbírce už celkem sedm Českých lvů. Získal je za filmy Musím tě svést, Smradi, Jedna ruka netleská, Václav, Ve stínu a Díra u Hanušovic. Ve dvou případech šlo o cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Letos se poprvé otevřely všechny kategorie také televizním projektům, díky čemuž dosáhla série Herec na sedm nominací. Nakonec se ale dramatický příběh z období komunismu stejně prosadil pouze v kategorii věnované televizním filmům a minisériím.

Nově byly vyhlášeny také kategorie pro nejlepší animovaný a krátký film. Jejich historicky prvními držiteli se staly Barevný sen a Anatomie českého odpoledne. 

Zpráva pokračuje pod online reportáží.

Zpřísněná protiepidemická opatření předávání filmových a televizních cen nezastavila, ale výrazně ovlivnila jeho podobu. Ceremoniál tak sice probíhal v pražském Rudolfinu, na svém tradičním místě, ale místo na pódiu Smetanovy síně se ocenění vyhlašovali od pultíku pod schodištěm.

Jednotlivé nominované, kteří zrovna nebyli v zahraničí nebo v karanténě, vozil na místo akce malý červený „koptavůz“, pojmenovaný podle průvodce celým večerem. Přítomní se tím pádem neustále střídali. Ceremoniál se také tentokrát obešel bez přítomných diváků.

Ceny Český lev se předávají od roku 1993. Rozhoduje o nich hlasování členů České filmové a televizní akademie, která má v současnosti 325 členů. 

O nominacích ve 28. ročníku ankety hlasovalo 190 akademiků. Vybírali z celkem 21 hraných celovečerních filmů, sedmi animovaných a 18 krátkých filmů, 14 dokumentárních filmů a 10 televizních projektů.

ČESKÝ LEV ZA ROK 2020 (FILMOVÉ KATEGORIE)

Nejlepší film
Šarlatán 

Nejlepší dokumentární film
V síti

Nejlepší režie
Agnieszka Holland (Šarlatán)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
Magdaléna Borová (Krajina ve stínu)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
Ivan Trojan (Šarlatán)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
Petra Špalková (Krajina ve stínu)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli
Jiří Mádl (Modelář)

Nejlepší scénář
Ivan Arsenjev (Krajina ve stínu)

Nejlepší kamera
Martin Štrba (Šarlatán)

Nejlepší animovaný film
Barevný sen

Nejlepší krátký film
Anatomie českého odpoledne

Nejlepší kostýmy
Zuzana Bambušek Krejzková (Krajina ve stínu)

Nejlepší scénografie
Martin Kurel (Marie Terezie II)

Nejlepší hudba
Jakub Kudláč (Krajina ve stínu)

Nejlepší zvuk
Radim Hladík jr. (Šarlatán)

Nejlepší střih
Jan Daňhel (Krajina ve stínu)

Nejlepší masky
Adriana Bartošová, René Stejskal (Havel)

Cena Magnesia za nejlepší studentský film (nestatutární cena)
Anatomie českého odpoledne (rež. Adam Martinec)

Cena za mimořádný přínos české kinematografii
Hynek Bočan

 

ČESKÝ LEV ZA ROK 2020 (TELEVIZNÍ KATEGORIE)

Nejlepší televizní film nebo minisérie
Herec

Nejlepší seriál
Zrádci

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme