Čeští lvi zapěli ódu na Myslivečka. Il Boemo je film roku, odnesl si celkem šest cen

Nejlepší snímek uplynulého roku natočil Petr Václav. Jeho životopisné drama Il Boemo, které vypráví o osudech a tvorbě barokního skladatele Josefa Myslivečka, během sobotního udílení cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) posbíralo celkem šest křišťálových sošek. Kromě toho nejkýženějšího mu připadl Český lev také za režii, zvuk, scénografii, kostýmy a masky. V hereckých kategoriích bodovali Klára Melíšková a Michal Kern.

Tento článek je více než rok starý.

PŘEHLED Praha (Aktualizováno: 0:03 5. 3. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Jsem šťastná a dojatá,“ radovala se Melíšková, která si díky svému výkonu v roli vyšetřované zdravotní sestry v minisérii Podezření mohla přijít pro svého pátého Lva. Ty předchozí ale měla za vedlejší role.

„Tohle byl zatím ten nejsilnější příběh, který jsem skrze sebe nechala projít,“ dodala na konto třídílného dramatu scenáristy Štěpána Hulíka, které už předtím slavilo vítězství ve své příslušné televizní kategorii.

Celkem druhý Lev přistál na kontě její herecké kolegyně z Dejvického divadla Marthě Issové. Tu akademie ocenila za výkon ve vedlejší roli snímku Buko režisérky Alice Nellis.

„Jsem úplně nepřipravená. Dostala jsem k Vánocům na dnešní večer dva lístky na Rickyho Gervaise a trochu mě to mrzelo, ale teď jsem opravdu strašně ráda, že jsem tady,“ vtipkovala Issová s odkazem na vystoupení populárního britského komika v pražském Kongresovém centru.

Česko mimo boj o Oscara. Film Il Boemo nepostoupil do užšího výběru pro nominaci na prestižní cenu

Číst článek

Michal Kern přebíral poslední ze tří ocenění pro mysteriózní snímek Arvéd, který vstupoval do slavnostního večera s největším počtem nominací. Nakonec z celkových dvanácti proměnil jen ty za nejlepší scénář, hudbu a herce v hlavní roli. Kern ztvárnil okultistu a udavače Jiřího Arvéda Smíchovského.

Obrovské dojetí neskrýval laureát poslední herecké ceny Marsell Bendig. „Wow. Já budu rychlej,“ smál se 24letý představitel permanentně zdrogovaného Ládi ze snímku BANGER. „Tohle jsem si přál od dětství. Stál jsem na sedačce a držel ‚ovladačku‘, jako že je to cena. A dneska je to realita. Já se z toho… no, to je jedno.“

Cenu pro nejlepší seriál převzali tvůrci kriminálních Devadesátek. „Chci vás poprosit, aby se už nikdy nevrátila devadesátá léta. Hlavně v módě, žertoval režisér Peter Bebjak.

Druhý rok v řadě si pro Lva přišla dokumentaristka Adéla Komrzý. Na loňský úspěch své Jednotky intenzivního života letos navázala se Zkouškou umění, ve které se spolurežisérem Tomášem Bojarem sledovala průběh třídenních talentových zkoušek na Akademii výtvarného umění.

Cenu za mimořádný přínos české kinematografii obdržela dramaturgyně Marcela Pittermannová, která stála u zrodu mnoha filmů a pohádek pro děti. Řada z nich byla oceněna na domácích i světových festivalech, jako například Malá mořská víla nebo Páni kluci.

„Tuhle cenu jsem skutečně nečekala,“ sdělila 90letá Pittermannová v zaslaném videu. Sobotního ceremoniálu se ze zdravotních důvodů osobně neúčastnila. „Dramaturgové nejsou příliš viditelní. Myslím, že jsem měla štěstí, že jsem skoro celý život pracovala ve filmu pro děti – a snad některé z nich nebyly moc špatné,“ uvedla.

Lví třicátiny

Na úvod jubilejního 30. ročníku Českých lvů si osazenstvo pražského Rudolfina, kde se ceremoniál tradičně konal, společně sfouklo svíčky na narozeninovém dortu. V předávání křišťálových sošek se pak vystřídali moderátoři předcházejících ročníků, mezi nimi i například Marek Eben, Martin Dejdar nebo Lucie Výborná. Stejně jako loni se průvodcovství večerem ujal herec a režisér Jiří Havelka. 

Drogová noční jízda, zrod ‚řečeného Čecha‘ i schůzka s černou magií. Které filmy bojují o Českého lva?

Číst článek

O hudební doprovod se postarali The Antagonists Jana P. Muchowa a zpěvačka, skladatelka a držitelka Oscara Markéta Irglová, která zazpívala oceněnou píseň Falling Slowly z filmu Once.

Nejprestižnější tuzemské filmové ocenění se uděluje od roku 1993. O nominacích a následných vítězích v 19 standardních a jedné nestatutární kategorii rozhoduje hlasování členů České filmové a televizní akademie (ČFTA). Letošního ročníku se účastnilo 217 z nich.

Za třicetiletou historii Českého lva má na svém kontě nejvíce sošek filmový střihač Jiří Brožek. Ocenění získal devětkrát, jak připomíná agentura ČTK. S osmi soškami ho následují kameraman Vladimír Smutný a mistr zvuku Pavel Rejholec. Mezi herci kralují se sedmi soškami Ivan Trojan a s pěti soškami Anna Geislerová.

Nejvíce Českých lvů, dvanáct, si odneslo historické drama Masaryk Julia Ševčíka za rok 2016. Loni se nejlepším celovečerním filmem roku stal Zátopek.

CENY ČESKÝ LEV ZA ROK 2022

filmové kategorie
Nejlepší film
Il Boemo

Nejlepší dokumentární film
Zkouška umění

Nejlepší režie
Petr Václav (Il Boemo)

Nejlepší herečka v hlavní roli
Klára Melíšková (Podezření)

Nejlepší herec v hlavní roli
Michal Kern (Arvéd)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Martha Issová (Buko)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
Marsell Bendig (BANGER.)

Nejlepší scénář
Jan Poláček, Vojtěch Mašek (Arvéd)

Nejlepší kamera
Jan Baset Střítežský (Poslední závod)

Nejlepší střih
Šimon Hájek, Jakub Jelínek (BANGER.)

Nejlepší zvuk
Daniel Němec, Francesco Liotard (Il Boemo)

Nejlepší hudba
Ondřej Mikula alias Aid Kid, Jonatan Pjoni Pastirčák (Arvéd)

Nejlepší scénografie
Irena Hradecká, Luca Servino (Il Boemo)

Nejlepší kostýmy
Andrea Cavalletto (Il Boemo)

Nejlepší masky
Andrea McDonald (Il Boemo)

Nejlepší animovaný film
Zuza v zahradách

Nejlepší krátký film
Rituály

Cena Magnesia za nejlepší studentský film (nestatutární cena)
Vinland (rež. Martin Kuba)

Cena za mimořádný přínos české kinematografii
dramaturgyně Marcela Pittermannová
kinař a filmový distributor Jan Jíra

Cena za mimořádný počin v oblasti audiovize
mecenáši digitálního restaurování českého filmu Milada a Eduard Kučerovi, Alice a Petr Šikošovi a Petrana a Pavel Slámovi

 

televizní kategorie
Nejlepší film nebo minisérie
Podezření 

Nejlepší seriál
Devadesátky

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme