Filmové ceny Český lev se uskuteční 5. března. Večerem provede Jiří Havelka

Ceny Český lev, které každoročně udílí Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), budou předány v sobotu 5. března 2022 v pražském Rudolfinu. Slavnostní večer tradičně uvede v přímém přenosu ČT 1, vůbec poprvé jím bude jako moderátor provázet herec a režisér Jiří Havelka. Nominace v jednotlivých kategoriích budou známy 17. ledna 2022.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

29. ročníkem cen Český lev provede herec a režisér Jiří Havelka

29. ročníkem cen Český lev provede herec a režisér Jiří Havelka | Foto: Lenka Hatašová | Zdroj: Český lev / ČFTA

Navzdory zavřeným kinům v první polovině letošního roku lze rok 2021 označit za rok filmových premiér. Akademici v letošním roce hodnotí úctyhodných 32 hraných celovečerních filmů,“ přibližuje výkonná ředitelka ČFTA Tereza Rychnovská.

„Z celkem 33 letošních dokumentárních filmů vybrala předvýběrová komise sestavená ze členů akademie 16 snímků, o kterých budou akademici v prvním kole hlasovat.

Akademici hlasují také o 16 televizních dílech. Tato kategorie je druhým rokem otevřena i dílům distribuovaným online. Sošku Českého lva si v březnu mohou odnést i některé ze sedmi animovaných a 13 krátkých filmů.

Výroční ceny Český lev budou v nadcházejícím ročníku udělovány ve 21 statutárních kategoriích. Patnáctičlenné prezidium ČFTA také každoročně oceňuje mimořádný přínos české kinematografii a může udělit i cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize.

Slavnostní předávání Českých lvů se letos uskuteční poprvé pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčové, která má na svém kontě například úspěšný seriál Ochránce nebo televizní film Metanol.

„Mám tuhle slavnost českých filmařů velmi ráda a je to jeden z mála žánrů, které jsem si zatím nevyzkoušela,” říká s úsměvem Kopáčová.

Roli moderátora poprvé přijal Jiří Havelka, který se v minulosti podílel na řadě úspěšných projektů Divadla VOSTO5 či režií filmu Vlastníci.

„Předávání uměleckých cen v přímém přenosu je trochu jako divadelní představení. Má to začátek a konec a mezitím se může stát cokoli. A to je na tom lákavé. Zároveň nikdy nejsou spokojeni všichni a splnit všechna nejrůznější očekávání je prakticky neřešitelný úkol. Což je další paralela s divadlem,“ doplňuje ke své nové roli Havelka.

hyh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme