Kdo získá Českého lva? Šanci mají komedie Vlastníci a Na střeše nebo drama Nabarvené ptáče

V sobotu vyhlásí Česká filmová a televizní akademie vítěze cen Český lev. Nejvíce nominací získal snímek Vlastníci režiséra Jiřího Havelky, celkem dvanáct. Následuje jej drama Václava Marhoula Nabarvené ptáče a road-movie Staříci režisérské dvojice Martina Duška a Ondřeje Provazníka. Mezi nominovanými na nejlepší ženský výkon v hlavní roli je například Eliška Křenková za mysteriózní drama Tiché doteky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český lev

O skleněnou sošku lva za nejlepší režii bude bojovat také válečné drama Nabarvené ptáče. | Foto: Milan Malíček/Právo | Zdroj: Profimedia

Dochvilnost, čistota a přesný řád. To jsou pravidla, která bez výjimky musí dodržovat Mia, aby si udržela práci au-pairky. Mysteriózní drama Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli natáčeli čeští filmaři také v Nizozemsku a Lotyšsku. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Hodně, hlavně mladých lidí, odjíždí do zahraničí za prací – jakou je třeba au-pair. Tu si vybere i hlavní hrdinka filmu "Tiché doteky" režiséra Michala Hogenauera

„Mia je zhruba dvacetiletá dívka. která se ocitá v mezistupni vývoje mezi dětstvím a dospělostí. Chce dokázat sobě a rodině, že už je dospělá, že na to má. Rozhodne se osamostatnit a odjede do Skandinávie dělat au-pair,“ přibližuje svoji roli Křenková.

Režisér Michal Hogenauer ale do hlavní role známou herečku původně obsadit nechtěl.„Když jsme začínali casting, tak jsem o ní věděl, ale nechtěl jsem ji, protože mi přišla provařená…“ Nakonec se tvůrce pro Elišku Křenkovou rozhodl i proto, že si mohl být jejím herectvím jistý.

„A sešel jsem se s Eliškou a uvědomil jsem si, že si sedíme i v tom, jak nad herectvím přemýšlíme.“

Strastiplná cesta chlapce

O skleněnou sošku lva za nejlepší režii bude bojovat také válečné drama Nabarvené ptáče.  Černobílý snímek o strastiplné cestě malého chlapce za druhé světové války natočil Václav Marhoul podle knížky Jerzyho Kosińského.

Do filmu se mu podařilo obsadit výrazné světové herce. Kluka s výraznýma velkýma očima v otrhaném oděvu si zahrál Petr Kolár. Podle tvůrce ale většinu scén z filmu postupně pozapomínal.

Václav Marhoul při psaní scénáře ovlivnily jeho cesty do válečných oblastí. „Ve chvíli, kdy je válka, převládá zásadně jenom zlo. Už jenom z podstaty toho, co se děje. Lidé se zabíjejí ve velkém. V životě už mě potkalo mnoho zlých věcí, proto mám k tomu empatii,“ řekl režisér.

„Jedna věc je sedět v Praze a mít potřísněné ruce od lógru od kafe. A druhá věc je opravdu být venku, tu válku nějakým způsobem vnímat a vidět,“ uzavírá tvůrce Václav Marhoul, který svůj snímek připravoval jedenáct let. Šanci na výhru České lva za režii mají také snímky Vlastníci, Staříci nebo komedie Na Střeše.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme