Charismatický herec se smyslem pro detaily. Dustin Hoffman slaví osmdesátiny

Přestože neměří ani metr sedmdesát, je to herec s velkým talentem a charismatem. Dustin Hoffman slaví 80. narozeniny. Do svých postav se dokáže proměnit tak dokonale, že je pro diváky nezapomenutelný. Jako v roce 1988, kdy si ve filmu Rain Man zahrál po boku Toma Cruise autistu Raymonda.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dustin Hoffman si před necelými třiceti lety ve snímku Rain Man zahrál Raymonda Babbita, muže s poruchou autistického spektra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Charismatický herec se smyslem pro detaily. Dustin Hoffman slaví osmdesátiny. Jeho život a herectví připomněl Ondřej Bambas

Zatímco pro skladatele Hanse Zimmera šlo o jeden z jeho prvních hollywoodských filmů a zároveň první nominaci na Oscara, Hoffman si odnášel ze slavnostního večera Cen akademie svou druhou zlatou sošku.

„Během studia jsem se setkal se čtyřiceti lidmi nemocnými autismem. Někteří z nich mají neobyčejné schopnosti. Jeden uměl počítat rychleji než počítač. Postavu, kterou hraji, jsem odvodil ze skutečných lidí. Složil jsem ji z několika osudů," přiblížil Hoffman.

Prvního Oscara získal Hoffman o devět let dříve za snímek Kramerová versus Kramer. Za hlavní hereckou roli byl ale nominován také za Vrtěti psem, Tootsie nebo svůj průlomový film Absolvent.

Dustin Hoffman a Anne Bancroftová ve filmu Absolvent (1967) | Zdroj: Profimedia

Tehdy třicetiletý Hoffman si v něm zahrál studenta Benjamina, kterého svádí matka jeho kamarádky, paní Robinsonová. Americký herec má unikátní schopnost, detailně studuje své postavy. Jeho proměny do rolí jsou dokonalé, někdy komicky dojemné, a zůstávají divákům v paměti.

„Chci se přiblížit k tomu, co vidím ve skutečném životě. Rád vidím rozcuchané vlasy, nenalíčené tváře s jejich skutečnými uhříky a přirozenými gesty," tvrdí Hoffman.

Má pověst herce, se kterým se nespolupracuje snadno, s režiséry často vede dlouhé diskuse. A také má punc perfekcionisty.

Americký herec Dustin Hoffman v roce 1979 | Zdroj: Profimedia

Před lety si nasypal do boty kamení a hodiny kulhal zapadlými uličkami New Yorku, aby přesvědčivě zahrál ošuntělého umírajícího podvodníka ve velkoměstském dramatu Půlnoční kovboj. A jindy půl roku každé ráno běhal pod vedením trenéra amerických olympioniků při přípravě na roli studenta v thrilleru Maratonec.

V posledních letech propůjčoval Hoffman svůj hlas Shifuovi z animované série Kung Fu Panda. Svou poslední hlavní roli získal před dvěma lety ve filmu Životní šance. Naposledy se herec představil v The Meyrowitz Stories, snímku společnosti Netflix. V roce 2013 mu lékaři úspěšně odoperovali rakovinu v rané fázi.

Embed from Getty Images

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme