Daniel Day-Lewis končí s herectvím. Za 30letou kariéru získal tři Oscary

Britský oscarový herec Daniel Day-Lewis se ve svých 60 letech rozhodl ukončit filmovou kariéru. Jediný majitel tří pozlacených sošek za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli se k nezvyklému kroku rozhodl z osobních důvodů, aniž by uvedl podrobnosti, oznámila jeho mluvčí. Představitel hlavních rolí ve filmech Lincoln, Gangy New Yorku či Až na krev proslul především dokonalým splynutím s každou svojí postavou.

Tento článek je více než rok starý.

Los Angeles Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Day-Lewis s Oscarem za nejlepší mužskou hlavní roli ve filmu Lincoln

Daniel Day-Lewis s Oscarem za nejlepší mužskou hlavní roli ve filmu Lincoln | Foto: Mario Anzuoni | Zdroj: Reuters

„Daniel Day-Lewis již nebude pracovat jako herec," uvedla v prohlášení jeho mediální zástupkyně Leslee Dartová. „Je za celá ta léta neskonale vděčný všem svým spolupracovníkům a divákům," napsala s tím, že nebude sdělovat žádné bližší podrobnosti. Day-Lewis je ženatý s režisérkou a spisovatelkou Rebeccou Millerovou a má tři syny.

Svou první výraznější postavu námořního důstojníka v dramatu Bounty zahrál před více než třemi desetiletími v roce 1984. Pět let poté získal prvního Oscara za přesvědčivé ztvárnění ochrnutého malíře ve filmu Moje levá noha. Do povědomí nejširšího publika se poté zapsal díky výpravnému filmu Poslední Mohykán v roce 1992.

Daniel Day-Lewis na Berlinale v roce 2008 | Zdroj: Wikimedia Commons

V té době ho už režiséři znali jako herce, který je ochoten pro splynutí s postavou udělat spoustu nadstandardní práce. Při natáčení zmíněného oscarového filmu na dlouhé týdny přestal chodit a pohyboval se pouze na vozíku. Díky své herecké metodě se rovněž seznámil s češtinou, kterou se začal učit kvůli diváky i kritikou s rozpaky přijaté filmové adaptaci románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí z roku 1988.

Kvůli své další velké roli násilného vůdce zločinecké bandy ve filmu Gangy New Yorku z roku 2002 zase prý mezi scénami brousil nože a začal poslouchat rappera Eminema, aby v sobě vybudil pořádnou zlost.

Jeden z nejžádanějších herců své generace si své role pečlivě vybíral a řadu nabídek odmítal, což během jeho kariéry vedlo až k několikaletým natáčecím pauzám.

Svého druhého Oscara získal v roce 2008 za roli naftového magnáta z počátku 20. století ve filmu Až na krev. Poslední sošku pak dostal o pět let později, kdy americká filmová akademie ocenila jeho titulní postavu ve filmu Lincoln.

Day-Lewisovi příznivci se mohou těšit ještě na jeho poslední dílo, na němž stejně jako ve snímku Až na krev spolupracuje s režisérem Paulem Thomasem Andersonem. Film nazvaný Phantom Thread se bude odehrávat v módním světě Londýna 50. let a premiéru by měl mít na Vánoce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme