Disney čelí kritice kvůli filmu Mulan. V titulcích děkuje čínské agentuře, která řídí tábory s Ujgury

Společnost Disney čelí kritice za natáčení filmu Mulan v částech Číny, kde úřady údajně porušují lidská práva. Filmový štáb například pracoval v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde podle lidskoprávních organizací fungují převýchovné tábory.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Společnost Disney čelí kritice za natáčení filmu Mulan v částech Číny, kde úřady údajně porušují lidská práva

Společnost Disney čelí kritice za natáčení filmu Mulan v částech Číny, kde úřady údajně porušují lidská práva | Foto: ©Walt Disney Co./Courtesy Everett Collection | Zdroj: Profimedia

Tvůrci filmu o mladé válečnici, která v přestrojení za chlapce vstoupí do armády místo svého otce, v závěrečných titulcích například děkují vládní bezpečnostní agentuře ve městě Turfan v Sin-ťiangu.

Oblastní úřady tam přitom podle lidskoprávní organizace Amnesty International řídí převýchovné tábory, ve kterých je údajně umístěný až milion ujgurských muslimů. Právě veřejná bezpečnostní kancelář v Turfanu je podle BBC s převýchovnými tábory spojená.

This is truly outrageous: The new live-action Mulan THANKS the Turpan Public Security Bureau (in southern Xinjiang) in the credits. That specific public security bureau has been deeply involved in the Xinjiang concentration camps.

h/t @Jeannette Ng 吳志麗 @Shawn Zhang

15:45 – 07. 09. 2020

5102 7189

V titulcích další zmiňovaný úřad, publikační oddělení výboru Ujgurského autonomního regionu, zase slouží k šíření státní propagandy v oblasti.

Kritiku budí i představitelka Mulan, herečka Liou I-fej. Část asijských diváků vyzývá k bojkotu filmu kvůli její podpoře policejního zásahu proti prodemokratickým demonstrantům v Hongkongu.

Kateřina Havlíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme