Do kina po 35 letech. V Saúdské Arábii se i díky internetu znovu otevřou kinosály

Kdy jste naposledy byli v kině? V jedné zemi donedávna museli lidé podle věku odpovědět buď „nikdy”, nebo „naposled před 35 lety”. Takhle dlouho trval v Saúdské Arábii zákaz kin. Na konci roku ale padl a první stříbrná plátna už se rozvinula.

Tento článek je více než rok starý.

Rijád Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinosály v Saúdské Arábii se po 35 letech znovu otevírají.

Kinosál. Ilustrační foto. | Zdroj: Reuters

Desítky nadšených dětí hltají kreslený příběh z americké produkce v původním znění s arabskými titulky. I když je to zcela jednoznačně film pro děti, mezi diváky je i hodně dospělých. „Chci vidět všechno. Doufám, že bude možné se podívat na všechno: na akční filmy, romantiku, filmy pro děti, komedie… Prostě úplně na všechno,” říká nadšená mladá žena. 

Promítá se v improvizovaném sále v kulturním středisku ve městě Džidda. Organizátor projekce Mamdúh Salím říká, že skutečná kina zatím nejsou postavená. Zrušení dlouholetého zákazu vláda vyhlásila teprve před měsícem a první profesionální sály by se měly otevřít v březnu. 

Co se bude vysílat, není jasné 

Jejich počet by se podle oficiálních odhadů měl vyšplhat ke dvěma tisícům. Saúdskou Arábii žene k reformám i ekonomický zájem. Vláda očekává, že toto odvětví přinese do hospodářství v přepočtu na půl miliardy korun a nabídne práci pro 30 tisíc lidí. 

Jak budou kina vypadat a jak pečlivě se v nich bude dbát například na oddělování mužů a žen, stále není tak úplně jasné. Stejně jako to, jak přísně bude stát určovat, co se v kinech bude smět promítat.  

Ultrakozervativní království je známé přísnou cenzurou, v posledních letech ale postupně prolamuje řadu někdejších tabu (ženy třeba nově smějí usednout za volat nebo do ochozů stadionů). A vzhledem k tomu, že obyvatelé mohou zahraniční produkci sledovat přes satelit nebo přes internet (případně při cestách do zahraničí), ztrácí filmová cenzura svůj vliv. 

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme