Dokument Děti úplňku. 'Autismus je nešťasná diagnóza,' tvrdí autor Třešňák

Jak žijí děti s diagnózou nejtěžšího autismu a jejich rodiny? To ukazuje dokument Děti úplňku, který 2. května v devět hodin večer uvede Česká televize. O této nemoci mluvil i autor námětu, novinář a otec autistické dcery Petr Třešňák, který byl víkendovým hostem Radiožurnálu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dokument Děti Úplňku

Dokument Děti Úplňku | Zdroj: Reprofoto ČT1

Dokument vznikl na základě iniciativy manželů Petry a Petra Třešňákových. Jejich dcera je jedním ze čtyř dětí, jejichž situaci dokument zachycuje. 

„Budoucnost je hlavním hnacím motorem našeho snažení, protože v tuto chvíli a v situaci naší země je budoucnost velice nejistá a pravděpodobně poměrně nešťastná. Podpůrné sociální služby v Česku, ať už služby, které pomáhají rodinám a především potom služby pro dospělé – to znamená pobytové domovy, chráněné bydlení, stacionáře pro tento typ klientů, zoufale chybí. Ty stávající nejsou schopné, vzhledem k systému financování a nastavení celého fungování, se postarat o lidi, kteří mají tento typ symptomatiky. To znamená, že vykazují nějaké chování, kterému se někdy říká problémové a vyžadují vyšší míru asistence," vysvětlil Petr Třešňák pro Radiožurnál.

Existuje několik typů autismu. Z pohledu Petra Třešňáka se jedná "o nešťastnou diagnózu," jelikož není definována nějakým jednoznačně změřitelným stavem. Jedná se o soubor symptomů na nějaké škále. Diagnóza se přisuzuje ve chvíli, kdy má člověk určitý počet symptomů. Myslí si, že právě z toho pramení velká variabilita poruchy. Což ve veřejném mínění způsobuje to, že pod pojmem autismus si většina lidí představuje jeho jednu podobu, a to je obvykle ta, které se říká "vysokofunkční". Široké veřejnosti je tato podoba známá z filmu Rain Man.

„O rozšíření sociální péče by se mohlo přičinit především Ministerstvo práce a sociálních věcí. Paní ministryni jsme na premiéře toho filmu předali otevřený dopis s tím, co bychom rádi změnili. Potom jsou to kraje, které v dnešním systému rozdělují dotace na sociální služby," objasnil Třešňák. Sám vytvořil petici za zlepšení služeb pro rodiny. 

„Jedná se o klíčovou aktivitu v tom, co teď děláme, k čemu by měl film sloužit, kromě ministryně práce jsme se rozhodli oslovit ministryni i hejtmany krajů peticí za zlepšení sociálních služeb, jejich dostupnosti a kvality. Určitě budeme rádi, když se k nám přidá co nejvíce lidí, pokud by někdo měl zájem petici podepsat, tak na webu www.detiuplnku.cz najdete odkaz.

Valášková Barbora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme